NavMenu

Tržište osiguranja BiH poraslo 7,8% u prvom polugodištu

Izvor: Indikator Ponedjeljak, 22.08.2016. 15:48
Komentari
Podeli
Ukupna bruto premija osiguravajućih društava u BiH u prvom polugodištu povećana je za 7,86% u odnosu na isti period prethodne godine, podaci su Agencije za osiguranje BiH, izvještava Indikator.ba.

Ukupna bruto zaračunata premija u prvih pola godine iznosila je 316,9 mil KM u poređenju sa 293,8 mil KM ostvarenih u istom periodu godinu ranije.

Neživotna osiguranja rasla su bržom stopom od životnih. Ukupna premija neživotnih osiguranja povećana je za 8,46% na 254,4 mil KM. Osiguranje od autoodgovornosti, koje ima najveći udio u ukupnoj premiji (49%), bilježilo je rast od 12,57% na 155,4 mil KM.

Procentualno najveći rast registrovan je kod osiguranja kredita - čak petnaest puta na 4,46 mil KM. Na drugoj strani, osiguranje imovine od požara i prirodnih sila bilježi pad od -3,9% na 15,35 mil KM.

Životna osiguranja rasla su u prvom kvartalu po stopi od 5,46%, a ukupna bruto premija iznosila je 62,4 mil KM nakon 59,2 mil KM ostvarenih u prvom polugodištu 2015. Životna osiguranja u u ukupnoj premiji učestvuju sa manje od 20%, tačnije 19,68%.

U prvom kvartalu ove godine osiguravatelji su riješili ukupne štete u iznosu od 120,6 mil KM, što je za -11,86% manje nego u istom periodu prethodne godine kada su riješene štete u vrijednosti 136,8 mil KM.

UNIQA osiguranje na čelu

UNIQA osiguranje, koje je u prvom kvartalu preotelo prvu poziciju dugogodišnjem lideru Sarajevo osiguranju, i dalje ja na čelu.


UNIQA osiguranje je u odnosu na isti period 2015. godine povećalo premiju za oko 4,4 mil KM na 29,51 mil KM, dok je Sarajevo-osiguranju u istom periodu premija pala za nešto manje od 2 mil KM na 29,38 mil KM.

Napredak na ljestvici napravilo je Croatia osiguranje koje se u odnosu na prošlogodišniji uporedni period popelo sa 7. na 5. mjesto, dok je Wiener osiguranje palo sa 5. na 8. mjesto.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.