NavMenu

Privodi se kraju utopljavanje 15 škola i domova zdravlja u FBiH

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 22.08.2016. 10:12
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock.com)
Postavljanjem termofasada, zamjenom prozora, utopljavanjem krovova i poboljšanjem grijanja, do kraja godine biće poboljšani uslovi boravka u 15 škola i zdravstvenih ustanova u FBiH, ali i stvoreni uslovi za uštedu energije, a time i novca.

Sve ovo provodi se kroz projekat energetske efikasnosti (BEEP) Svjetske banke, koja je dala kredit od 32 mil USD za cijelu BiH.

Mustafa Čopelj, voditelj projekta za FBiH, kazao je da su od 23 škole, doma zdravlja i bolnice planirani za ovu godinu završeni radovi na tri bolnice kliničkih centara u Sarajevu, Tuzli i Mostaru, što je nosilo milionska sredstva, a da su u toku radovi na još 15 objekata, dok okončanje preostalih pet očekuju iduće godine.

Uključeni u projekat ističu da se provedbom mjera poput postavljanja fasada, zamjene prozora i prelaska na grijanje biomasom postiže veći komfor u objektima, ušteda energije i novca te se štiti okoliš, a važno je i za proces pridruživanja EU. Dodaju da se uloženi novac vraća u periodu do osam godina.


Jedna od škola u koju će biti uloženo najviše novca, oko 940.000 KM, je Srednja škola Konjic, gdje su nedavno počeli radovi na fasadi, zamjeni prozora, utopljavanju krova koji je prokišnjavao niz godina, te ugradnji dva nova kotla na pelet. Obilaskom ove škole rečeno nam je da će se za jednu sezonu vratiti sredstva kroz mjeru koja se provodi u kotlovnici.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.