NavMenu

RS bilježi privredni rast - Pozitivni pomak još se ne može nazvati ekonomskim progresom

Izvor: RTRS Nedjelja, 21.08.2016. 19:26
Komentari
Podeli
Makroekonomska kretanja i privredni pokazatelji Republike Srpske u periodu januar-jul 2016. godine identifikuju rast proizvodnje, smanjenje broja nezaposlenih, rast prosječne plate i povećanje bruto domaćeg proizvoda (BDP) u odnosu na 2015. godinu, piše portal Frontal.ba.

Ukupan obim robne razmjene Republike Srpske sa inostranstvom za period januar-jun 2016. iznosio je 3,4 mlrd KM i u poređenju sa istim periodom 2015. povećan je za 62,5 mil KM, odnosno za 1,9%.

Ostvaren je izvoz u vrijednosti od 1,35 mlrd KM, što u odnosu na isti period 2015. predstavlja povećanje od 103,58 mil KM, odnosno za 8,3%.

Ostvareni uvoz za šest mjeseci ove godine iznosio je 2,05 mlrd KM i u odnosu na isti period prethodne godine smanjen je za 41,54 mil KM, odnosno za 2%.

Spoljnotrgovinski deficit iznosi 708,54 mil KM. U poređenju sa istim periodom prethodne godine došlo je do smanjenja deficita za 145,12 mil KM, odnosno za 17%. Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 65,5%, dok je u istom periodu prethodne godine iznosila 59,3%.

Prosječna neto plata u junu ove godine iznosila je 845 KM i u odnosu na prosječnu neto platu u maju realno je veća za 0,6%. U poređenju sa prosječnom neto platom u junu 2015, prosječna neto plata u junu ove godine realno je veća za 1,8%.

Prosječan broj nezaposlenih za šest mjeseci 2016. iznosi 134.940 lica, što je u odnosu na prosječan broj nezaposlenih u istom periodu 2015. godine manje za 6.970 lica, odnosno za 4,9%. Godišnja inflacija (jun 2016/jun 2015.) iznosila je minus 1,6%.

BDP Republike Srpske u 2015. iznosio je 9,15 mlrd KM što u odnosu na 2014. predstavlja povećanje za 303,06 mil KM. BDP nominalno je povećan za 3,4%.

(Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)
Viši asistent na predmetu Ekonomska statistika na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci Darko Milunović rekao je za Frontal.ba da je evidentno da postoji određeni ekonomski iskorak, međutim, da se ovaj pozitivni pomak još ne može nazvati ekonomskim progresom.

- Govoriti o ekonomskom progresu nije jednostavno, pogotovo ne u kontekstu zaduživanja. Ipak, ako imamo ambiciju da odgovorimo da li dolazi do progresa ili ne, neophodno je sagledati kompletan ambijent sa više stanovišta. Ako stvari analiziramo egzaktno - pomoću brojki, odnosno ako sagledavamo statistički ugao, smatram da je prisutan blagi napredak u svim posmatranim sverama, što se još ne može nazvati ekonomskim progresom jer je potreban veći iskorak - pojasnio je Milunović.

On je naglasio da, ipak, ne treba zaboraviti činjenicu da Republika Srpska ne živi u izolovanom svijetu, te da su mnogi parametri u okruženju tj. u zemljama bivše Jugoslavije, na lošijem nivou nego u Srpskoj.

Milunović ističe i da pored konstantnog zaduživanja, Republika Srpska uredno servisira svoje dugove, tako da, kada se sve sabere, iznosi servisiranja i zaduživanja je gotovo isti.

- U periodu 1. januar - 30. jun ove godine, prema preliminarnim podacima, po osnovu spoljnog i unutrašnjeg duga stvoreno je obaveza u ukupnom iznosu od 454,63 mil KM - obveznice, trezorski zapisi, spoljni dug... S druge strane, po osnovu servisa spoljnog i unutrašnjeg duga, u istom periodu, na ime rashoda i izdataka, prema preliminarnim podacima, plaćeno je ukupno 437,54 mil KM. Iz ovoga se može zaključiti da se približno isti iznos servisira i zadužuje, što je bilo i u 2015. godini - naglasio je Milunović.

Ako se uzme u obzir činjenica da su u 2014. poplave odnijele jedan godišnji budžet Republike Srpske, kaže Milunović, prethodni podaci su vrlo afirmativni.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.