NavMenu

Italija prva u Evropi po broju oznaka geografskog porijekla - U BiH svega 12 zaštićenih proizvoda

Izvor: eKapija Petak, 19.08.2016. 15:17
Komentari
Podeli
(Foto: xamnesiacx/shutterstock.com)
Italijanska kuhinja širom svijeta uživa reputaciju kakvom se malo koja zemlja može pohvaliti. U pitanju je visok kvalitet, ali i 'aura' posebnosti ukusa, boja, mirisa u italijanskom tanjiru ili čaši. Iza kvaliteta stoje vijekovi pažljivo čuvane tradicije i težnja ka savršenstvu, dok autentičnom doživljaju za sva čula doprinosi i onaj poseban osjećaj Italijana za eleganciju i stil. Uz takve karakteristike nimalo ne čudi što je Italija ubjedljivo prva u Evropi po broju oznaka zaštićenog porijekla proizvoda. Ima ih tri – ime porijekla (engleski PDO, na italijanskom DOP), geografska oznaka (engl. PGI, ital. IGP), i garantovano tradicionalni specijalitet (engl. TSG, ital. STG).

Ove oznake, osim što su potvrda kvaliteta, odslikavaju i štite regionalnu kulturu i jedinstvene karakteristike proizvoda vezane za određenu teritoriju, koje se nigdje ne smiju ponoviti ili kopirati. To bi, ukratko, bilo značenje pomenutih oznaka, a one opet služe da na vrlo jednostavan način potvrde autentičnost određenog proizvoda.

Prema podacima QUALIVITA (Fondacije za zaštitu i vrjednovanje kvaliteta pojloprivredno-prehrambenih proizvoda) i ISMEA instituta za istraživanje u toj oblasti, Italija je završila prethodnu godinu sa ukupno 278 prehrambenih proizvoda koji nose oznake zaštićenog imena i geografskog porijekla, a tu su i dva proizvoda sa STG oznakom – sir mocarela i pizza napoletana. U ovu brojku nisu uračunata vina, koja Italiji donose još 523 oznake. Kada se obje cifre uzmu u obzir, i uporede sa ukupnim brojem zaštićenih proizvoda na nivou EU - ukupno 2.871 proizvod, jasno je koliko Italija prednjači u odnosu na ostale konkurente. Ukupna vrijednost italijanskih proizvoda sa ovim oznakama, prema posljednjim raspoloživim potpunim podacima (za 2014. godinu) dostigla je 13,4 mlrd EUR (vina neznatno prednjače sa 7 mlrd EUR), što je više za 4% na godišnjem nivou. Od izvoza su inkasirali 7,1 mlrd EUR, ili 8,2% više nego godinu dana ranije, s tim što vinima ovdje pripada mnogo veći dio od 4,3 mlrd EUR.

Sektor sa najvećim brojem zaštićenih proizvoda je vinski, a kada je hrana u pitanju, to su voće, povrće i žitarice (više od stotinu), sirevi, esktra-djevičansko maslinovo ulje i mesne prerađevine. Regioni sa najviše zaštićenih proizvoda su Emilija Romanja i Veneto.

Zahvaljujući terminologiji oznaka, zaštićeno geografsko porijeklo vrlo striktno vezuje proizvod sa određenim podnebljem, dok ime porijekla više označava kvalitet i posebna svojstva isključivo i bitno uslovljena geografskom sredinom, uključujući i prirodne i ljudske faktore. To, između ostalog, omogućava i malim proizvođačima u konkurenciji za oznaku, jednake šanse kao i velikim, pa su danas i proizvodi malog 'dometa' poznati isto kao i veliki – recimo, pršut iz Parme, provolone i pekorino poznati su isto koliko i kapari iz Pantelerije ili pastrmka iz Trentina.

Iako se sve češće čuju glasovi da bi izdavanje ovih oznaka trebalo ograničiti, uz ocjene kako brojke ubrzano rastu, a cijela ideja gubi smisao, ono je očigledno bitnije upravo manjim proizvođačima, jer oni često nemaju bolju priliku da se za njih čuje na međunarodnom tržištu. A upravo bi njima mnogi da ograniče pristup, uz obrazloženje da sertifikate o zaštićenom porijeklu ne bi trebalo trivijalizovati.

(Foto: kuvona/shutterstock.com)
Drugi razlog koji je doveo do bure među postojećim i potencijalnim vlasnicima oznaka je taj što se mnoge zemlje danas glože oko vlasništva nad nekim proizvodima koji su vremenom, demografskim kretanjima, razvojem tehnologije, globalizacijom, postali 'opšti'. Lista je zanimljiva, i poduža, ali jedan od primjera čija su žrtva bili i srpski proizvođači je feta sir. Nekoliko zemalja je svojatalo naziv i klelo se da su originalni proizvođači, dok ipak nije pala odluka da je feta ime koje isključivo mogu da koriste Grci.

Postupak za zaštitu i registraciju proizvoda oznakom geografskog porijekla pokreću sami proizvođači, najčešće udruženja. Da bi se zaštitio njihov proizvod na međunarodnom ili nivou EU, moraju prvo da ga zaštite na nacionalnom.

U Bosni i Hercegovini zaštićeno 12 proizvoda


U Bosni i Hercegovini je imenom porijekla ili geografskom oznakom na nacionalnom nivou do sada zaštićeno 12 proizvoda, kažu nam iz Instituta za intelektualno vlasništvo BiH. Uglavnom su to poljoprivredni i zanatski proizvodi među kojima su cazinski med od kestena, hercegovački med, kreševsko potkovano jaje, gračaničko keranje, sarajevski savat, ljubuški rani krompir i drugi.


U Institutu dodaju da nijedna oznaka za proizvod iz BiH trenutno nije međunarodno zaštićena. BiH je punopravna članica Lisabonskog aranžmana o zaštiti imena porijekla i njihovom međunarodnom registrovanju i kao takva ima mogućnost pokrenuti procedure u vezi sa zaštitom, međutim niko do sada nije pokretao proceduru zaštite na međunarodnom nivou.

Zaštićeno ime ili porijeklo, naročito u prehrambenoj industriji, više i nije stvar prestiža koliko bitno oruđe u konkurentskoj trci za potrošače. Geografske oznake donose dodatnu vrijednost samom proizvodu, što mu, s jedne strane donosi lakši 'prolaz' do potrošača, a s druge, i najvažnije, veću zaradu. Prema Lisabonskoj konvenciji, ovi proizvodi ne podležu carinskim barijerama, i ne postoje propisane kvote za njihov izvoz. Računica je sasvim jednostavna, i vrlo očigledna na otvorenom tržištu EU.

Kopije zaštićenih proizvoda

Ono što postaje problem, naročito velikim proizvođačima čiji su brendovi ili proizvodi vlasnici zaštićenih oznaka, jeste to što se pojavljuje sve više malih i nepoznatih proizvođača koji imitiraju zaštićene proizvode, po izgledu, prezentaciji ili pakovanju, a zapravo nemaju ni približan kvalitet. Problem je, kažu proizvođači, što se na taj način čini nepopravljiva šteta svima – od potrošača do proizvođača, s tim što ovi posljednji pritom i finansijski gube. Predstavnici konzoricijuma Grana Padano su, recimo, izračunali da su na ovaj način pretrpjeli gubitak od jedne milijarde evra, od kojih samo u Italiji 300 mil EUR.

Predstavnici italijanskih konzorcijuma (koji u ime svojih proizvođača apliciraju za oznake) i Ministarstva poljoprivrede, nedavno su održali okrugli sto kako bi se postigao dogovor između ministarstva i velikih distributera u zemlji o promociji proizvoda sa zaštićenim imenom i geografskim porijeklom, kojim bi se obezbijedilo više i jasnije definisanog prostora na prodajnim mjestima kvalitetnim i zaštićenim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.