Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 05.02.2008.| 15:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

ČEZ ponudio otkup akcija

(Foto: b)

Češka energetska kompanija ČEZ ponudila je investicionim fondovima u RS, sa kojima se spori oko projekta u Rudniku i termoelektrani (RiTE) Gacko, poboljšanu ponudu za otkup akcija u tom preduzeću, ali je fondovi, kako tvrde, neće prihvatiti.

ČEZ je 1. februara preko beogradske brokerske kuće "Synergy Capital" banjalučkim fondovima - "Zepter", "Euroinvestment", "Bors" i "BLB-profit" dostavio ponudu za otkup akcija po 1,30 KM po akciji. U slučaju prihvatanja ove ponude fondovi bi za 12 odsto akcija koliko imaju u RiTE Gacko inkasirali nešto manje od 60 miliona KM. U prethodnom dopisu od 18. januara, koji je u posjedu "Nezavisnih", "Synergy Capital" je fondovima nudio 0,80 KM po akciji.

Fondovi su prije nekoliko mjeseci tužili Vladu RS i ČEZ smatrajući da su oštećeni u postupku prenosa imovine RiTE Gacko u "Nove elektrane RS" d.o.o., projektu čiji je cilj izgradnja drugog bloka TE Gacko. Ministarstvo privrede, energetike i razvoja RS je u međuvremeno saopštilo da postoji mogućnost vansudske nagodbe i da se razmatraju dvije opcije. Po prvoj bi ČEZ od malih akcionara RiTE Gacko otkupio akcije po određenoj cijeni, a po drugoj bi se projekat proveo dokapitalizacijom gatačkog preduzeća koje bi ostalo u formi akcionarskog društva. Zbog tih najava zakazano prvo ročište pred Osnovnim sudom u Trebinju, koje je bilo predviđeno za 25. januar, odgođeno je za 7. mart.

U "Synergy Capitalu" su "Nezavisnim" potvrdili da ih je ČEZ angažovao da otkupe akcije od malih akcionara RiTE Gacko.

"Ponudu smo uputili samo fondovima, jer su oni tužili našeg klijenta, ali bi ona u slučaju prihvatanja važila za sve male akcionare RiTE Gacko", izjavila je Jelena Milenković, direktor Odjeljenja za analitiku i investiranje u "Synergy Capitalu".

U društvima za upravljanje fondovima "Zepter" i "Bors" kazali su juče da neće prihvatiti ni poboljšanu ponudu "Synergyja", jer je i dalje ocjenjuju suviše niskom.

"Iako postoji uzlazna putanja kada je riječ o njihovim ponudama, cijena od 1,30 KM za nas je i dalje neprihvatljiva. `Bors` i dalje ostaje pri cijeni koju smo iskazali u odštetnom zahtjevu, a to je 2,44 KM po akciji", kazao je Milenko Đaković, direktor Društva "Bors invest".

Direktor Društva "Zepter invest" Nenad Tomović, takođe, je kazao da vjerovatno neće prihvatiti ponudu, te izrazio očekivanje da će se do 7. marta kada je zakazano sudsko ročište po njihovoj tužbi, "desiti neki novi detalji".

Iako u pojedinim fondovima ističu da bi za njih, ali i tržište kapitala RS, bilo najbolje kada bi ČEZ pristao na dokapitalizaciju RiTE Gacko, od toga po svemu sudeći neće biti ništa, jer su Česi, kako nezvanično saznajemo, na isključivom na stanovištu da ovaj spor riješe kroz otkup akcija.

Moguć prekid trgovanja akcijama RiTE Gacko

Darko Lakić, pomoćnik direktora Banjalučke berze, kazao je juče da ta institucija nema informaciju o ponudi ČEZ-a za otkup akcija od fondova. Na pitanje da li će Banjalučka berza blokirati trgovanje akcijama RiTE Gacko dok se ponuda prema fondovima javno ne objavi i svi investitori dovedu u ravnopravan položaj, Lakić je kazao da oni mogu eventulano suspendovati trgovanje.

"Odluka o privremenom prekidu trgovanja akcijama RiTE Gacko je moguća ako dobijemo informaciju o toj ponudi i ako utvrdimo da su fondovi njome stekli povlašten položaj", kazao je Lakić.

Miodrag Jandrić, predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti RS, kaže da upućivanje ovakvih ponuda mimo berzanskog tržišta nije kažnjiva po zakonu, jer se eventualna transakcija može realizovati isključivo javno, preko berze.

"Da bi se realizovala takva ponuda fondovi bi morali unijeti nalog za prodaju akcija u berzanski sistem na koju se može javiti ko god hoće, a ne samo lice sa kojim su dogovorili transakciju. Drugi način je podnošenje javne ponude za preuzimanje", kaže Jandrić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE