NavMenu

Privatizacija 22 firme u RS na dugom štapu - Slab interes investitora, struka smatra da firme treba pripremiti za prodaju

Izvor: Nezavisne novine Petak, 19.08.2016. 12:05
Komentari
Podeli
(Foto: beeboys/shutterstock.com)
Prodaja akcija državnog kapitala u 22 preduzeća u RS, koju je u ovoj godini planirala Investiciono-razvojna banka (IRB) RS, očigledno će ići dosta teško, pošto za neke uopšte nema interesa potencijalnih investitora.

Naime, IRB RS je do sada objavila četiri javna poziva za učešće na tenderu radi prodaje akcija državnog kapitala iz portfelja Akcijskog fonda RS u društvima Novi auto-dijelovi Rudo, Nova tvornica prečistača Rogatica, Nova Romanija Sokolac i Nova Borja Teslić.

Za tri od ova četiri preduzeća, i to Nova Romanija, Novi auto-dijelovi i Nova tvornica prečistača, IRB RS je bila prinuđena da i dva puta produžava rokove za podnošenje ponuda za prodaju akcija državnog kapitala, što upućuje na slab interes potencijalnih ulagača za ove firme.

Međutim, iz IRB RS kažu da je razlog za produžavanje roka za podnošenje ponuda kod društava Nova tvornica prečistača Rogatica i Nova Romanija Sokolac bila molba potencijalnih ponuđača da se omogući dodatno vrijeme za posjetu društvu i detaljan uvid u poslovanje društava, a što je definisano i Pravilima tenderske.

- Javni poziv u društvu Novi auto-dijelovi Rudo produžen je zbog značaja privatizacije ovog društva kao i činjenice da u ostavljenom roku za podnošenje ponuda nije bilo iskazanog interesa za kupovinu - naveli su iz IRB RS.

Podsjećamo da RS u ovoj godini planira da proda akcije državnog kapitala u 22 preduzeća, među kojima su ona u kojima ima stoodstotno vlasništvo ili manjiski paket akcija.

Tim planom koji je izradila IRB RS predviđena je privatizacija strateških preduzeća, zatim preduzeća koja je Vlada RS osnovala na imovini kupljenoj u stečaju, ali i društava sa ograničenom odgovornošću, te prodaja na berzi organizovanjem aukcija za paket akcija državnog kapitala bez postavljanja uslova ili putem redovnog trgovanja.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, smatra da je način prodaje državnog kapitala na koji to rade domaće institucije, u ovom slučaju IRB RS, totalni apsurd.

(Foto: shutterstock.com/BlueSkyImage)
- Da bi se jedna firma privatizovala, ona mora imati kompletnu istoriju imovine, uknjiženosti te imovine, pokazatelje finansijske situacije kompanije, broja radnika, obaveza, dugova. Toliko ima stvari koje se moraju znati prije nego što se uopšte objavi da nešto prodajete - rekao je Pavlović.

Dodao je da iz tog razloga nije ni čudo da ništa od planiranog u ovoj godini nisu prodali, jer ljudi uopšte nemaju bazične informacije o tim preduzećima.

Prema njegovim riječima, ključno je izvršiti pripremu firme za privatizaciju, što je kako kaže, višemjesečni ciklus.

- To je nešto što se mora uraditi. Za takav posao bih radije angažovao konsultantske firme, da pripreme preduzeća za prodaju, a na ovaj način kako se to radi ne ide - rekao je Pavlović i dodao da malo ko zna šta te firme rade, kakvi su njihovi potencijali, kapaciteti i ostalo i smatra da će ta prodaja ići veoma teško.

- Samo se može desiti da te firme opet neko kupi, da na račun činjenice da je to kupio podigne kredit, izvuče gotov novac i pobjegne - rekao je Pavlović.

Inače, planom prodaje akcija državnog kapitala je predviđena privatizacija strateških preduzeća, i to Fabrike motora za specijalne namjene Istočno Sarajevo u kojoj RS ima udio od 52,50%, zatim Krajinapetrola Banjaluka (42,27%), te Rudnika željezne rude Ljubija (65%).

Među preduzećima koje je Vlada RS osnovala na imovini kupljenoj u stečaju planirana je prodaja Nove Romanije Sokolac (94,15%), te još pet preduzeća u stoodstotnom vlasništvu RS i to Drvna industrija Vlasenica, Novi mermer Šekovići, Novi auto-dijelovi Rudo, Nova tvornica prečistača Rogatica, te Nova Borja Teslić.

Pored toga, planirana je i privatizacija društva sa ograničenom odgovornošću Central tours Banjaluka u kojem RS ima 24,33% kapitala. Za prodaju je planirano i 12 preduzeća putem berze organizovanjem posebnih aukcija za paket akcija državnog kapitala bez postavljanja uslova i kvalifikacionih kriterijuma za učesnike ili putem redovnog berzanskog trgovanja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.