NavMenu

Mars Zemljanima poslao "smješka"!

Izvor: Večernji list Utorak, 05.02.2008. 13:40
Komentari
Podeli

Nakon neobične siluete koju su NASA-ine sonde nedavno snimile na Marsu, koja podsjeća na lik Male sirene iz Anderesenove bajke, Crveni je planet Zemlji poslao "emoticon", tzv. smileyja.

U početku je "smješko" bio zaštitni znak acid-house glazbenog smjera te ravera s kraja 1980-ih, a danas je neizostavan znak u elektroničkoj komunikaciji kad ljudi jedni drugima žele odaslati "dobre vibracije".

Reljefni prikaz Marsova kratera snimljen iz ptičje perspektive toliko podsjeća na (pomalo iskrivljen) simbol da je već proglašen porukom "dobre volje" koju je Mars odaslao ostatku Sunčeva sustava.

Stručnjaci za Mars kažu da slika nije djetinjasta verzija "međuplanetarnog grafita", nego da je riječ o geološkoj formaciji nastaloj erozijom tla pod utjecajem vjetra, i to u krateru koji je formiran udarcem meteorita.

U međuvremenu je sonda MESSENGER na Merkuru otkrila veliku geološku anomaliju u obliku divovskog pauka, a vjeruje se da je jedinstvena u našem solarnom sustavu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.