Izvor: Fena | Ponedjeljak, 04.02.2008.| 15:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bevanda: Uprava za indirektno oporezivanje treba iskoristiti svoje ovlasti da izvrši povrat PDV-a

Federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda istakao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu da Uprava za indirektno oporezivanje treba koristiti svoje ovlasti koje omogućavaju da se izvrši povrat PDV-a.

-To se može izvršiti bez posebnih odluka i povećanja procenta za rezerve, dodao je Bevanda koji je član Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje.

On je naglasio funkciju Uprave za indirektno oporezivanje da prikuplja novac, da ga distribuira, a jedan od prioriteta jeste da se onima koji su ostvarili pravo na povrat, vrati porez.

Bevanda je novinarima prezentirao aktivnosti ovog ministarstva u protekloj i prioritete za ovu godinu. Posebno je naglasio važnost seta zakona iz oblasti fiskalne politike za stvaranja reda i stvarne fiskalne reforme, te da ih u tome podrži Parlament Federacije BiH.

U prošloj godini prema Parlamentu od važnijih zakona upućeni su zakon o izmjeni zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u potupku privatizacije, zakon o dugu, zaduživanju i garancijama, zakon o izmjenama zakona o trezoru, zakon o porezu na dobit i zakon o izvršenju budžeta, izdvojio je Bevanda.

U parlamentarnoj proceduri je Nacrt zakona o internoj reviziji u javnom sektoru FBiH. To je, kako kaže Bevanda, važan zakon koji treba doprinijeti većoj kontroli korištenja javnih sredstava, a odnosi se na ministarstva i sve budžetske korisnike.

Tu su i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, te zakon o porezu na dohodak koji uz usvojeni zakon o porezu na dobit čine tri krucijalna zakona za uvođenje reda u javne finansije i uopće finansije u Federaciji.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH treba razmatrati nacrt zakona o razvojnoj banci Federacije BiH u čijoj se proceduri donošenja kasni. To nije dobro, kazao je Bevanda, jer je ovaj zakon bitna karika ukupnog razvoja Federacije BiH u narednim godinama.

U fazi izrade su zakoni o investicionim fondovima, te o tržištu vrijednosnih papira čiji je cilj da se uvede više reda u ovoj oblasti, osnaži berza i da budu u funkciji investiranja. Također, radi se na zakonima o lizingu i izmjenama zakona o deviznom poslovanju.

Najavljene su i izmjene zakona o finansijskoj policiji i poreznoj upravi.

Komenitirajući zakonska rješenja u vezi s doprinosom, ministar Bevanda je potvrdio da će doprinosi biti manji za 3,65 kumulativno i da neće biti ugroženi fondovi PIO, MIO, ni Fond zdravstva. Samo je problem kod poticaja za zapošljavanje koji su, smatra Bevanda, izgubili svoj smisao.

-Bit će veća disciplina u ubiranju doprinosa zato što će porezna uprava raditi svoj posao i što će uvjet da se isplati plaća biti plaćanje doprinosa, kazao je Bevanda.

Komentirajući finansijski aspekt zakonskog rješenja sanacije rudnika u Federaciji BiH, Bevanda je kazao da podržava da se rudnici saniraju, ali da neko mora odgovoriti na pitanje da li će zakon o njihovoj konsolidaciji dovesti do toga da cijena uglja u Federaciji bude konkurentna cijeni uglja u RS-u, što sada nije slučaj, te hoće li rudari biti bolje plaćeni nego sada.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE