Izvor: eKapija | Srijeda, 17.08.2016.| 10:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Neplaćanje parkinga nije prekršaj - Naplata kazni i blokiranje automobila zbog isteka vremena protivzakonito

(Foto: chaoss/shutterstock.com)
Automobil ne može biti blokiran niti premješten zbog neplaćanja parkinga. Da bi na automobilu bile postavljene 'lisice' ili ono bilo odvezeno 'paukom', mora postojati nalog koji izdaje saobraćajni policajac, ali samo pod uslovom da je vozilo nepropisno parkirano ili ugrožava normalno odvijanje saobraćaja, a nikako ukoliko je isteklo vrijeme za parkiranje na parkingu, tvrde iz banjalučke advokatske kancelarije Sajić.

Naime, naplata parkinga na javnim parkiralištima i garažama u glavnom gradu RS je u nadležnosti Gradske uprave Banjaluke, tačnije Odjeljenje za komunalne poslove. Kako su za eKapiju rekli iz ovog Odjeljenja 'neplaćeni parking se ne tretira kao prekršaj'.

- Članom 23. Odluke o bezbjednosti saobraćaja na putevima Grada Banjaluka propisano je da je korisnik usluge parkiranja na javnim parkiralištima, na kojima je uvedena naplata parkiranja, dužan platiti naknadu za parkiranje, dok je članom 26. Odluke propisano da će komunalni policijac odrediti da se blokira vozilo napravom za blokiranje točkova ako je parkirano suprotno odredbama člana 23. Odluke, odnosno radi neplaćanja parkinga - kaže šef odsjeka za parking Branimir Papić.

Papić dodaje da komunalni policijac sačinjava zapisnik o izvršenoj mjeri blokiranja vozila. Naknadu za deblokiranje vozila snosi vlasnik, odnosno korisnik vozila i dužan je da plati kako bi mu vozilo bilo deblokirano.

- Visina naknade za blokiranje i deblokiranje kamiona, autobusa, priključnog vozila i radnog stroja iznosi 50 KM, dok su naknade za deblokiranje putničkih vozila 30 i 40 KM, u zavisnosti da li su nepropisno parkirana ili je isteklo vrijeme plaćenog parkinga - ističe Papić.

Neplaćanje parkinga nije prekršaj

(Foto: Ivana Vuksa)
Međutim, kako kažu za eKapiju iz advokatske kancelarije Sajić prekršaj i kazna za učinjeni prekršaj mogu se propisati samo zakonom. Dodaju da je nesporno da je Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima RS propisana zabrana parkiranja automobila na ulici, zelenim površinama, trotoarima i slično, te se stoga ne dovodi u pitanje ni kažnjavanje za takve prekršaje, ali takvo parkiranje je pomenutim zakonom propisano kao prekršaj i za isti je propisana kazna. Međutim, ističu, Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima RS, Zakon o komunalnim djelatnostima RS, kao ni Zakon o prekršajima RS i Krivični zakon RS, a ni ostali zakoni koji direktno ili indirektno regulišu oblast parkiranja ne poznaju 'neplaćanje parkinga' kao prekršaj.

- Grad Banjaluka je svojom Odlukom o bezbjednosti saobraćaja propisao da vozila koja su parkirana suprotno odredbama iz ove odluke, kao što je obaveza plaćanja parkinga, rezervisanja parkinga ili neparkiranja na mjesta obilježena znakom pristupačnosti, komunalni policajac ima pravo da blokira, kao i da ostavi zakačen nalog na vazilu, odnosno zapisnik komunalnog policajca, uplatnicu za uplatu naknade i slično. Dakle, odlukom Grada kazna je definisana kao 'naknada'. Međutim, logičkim tumačenjem ovih odredbi zaključuje se da ta naknada u stvari predstavlja kaznu za neplaćanje parkinga - ističu iz advokatske kancelarije Sajić.

Dodaju da je Odluka donesena na osnovu člana 2. Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH, koji propisuje da će organi lokalne samouprave i uprave u gradovima i opštinama osigurati provođenje ovog Zakona i u okviru svoje nadležnosti donositi propise i preduzimati sve druge potrebne mjere za njegovo dosljedno provođenje. Međutim, ističu, ovaj član ne daje mogućnost organima lokalne uprave da propisuju prekršaje i kazne za određenu vrstu ponašanja vozača.

Kazne za parkiranje u Srbiji

U posljednje vrijeme građani RS i BiH dobijaju prijetnje od advokatskih kancelarija iz BiH, koje su angažovale strane, u vezi sa plaćanjem navodnog dugovanja za parkiranje motornih vozila u Srbiji, što takođe nije osnovano.

(Foto: Beograd.rs)
Iz advokatske kancelarije Sajić kažu da je u Srbiji slična situacija kao i u BiH. JKP Parking servis Beograd nema pravo da izdaje doplatnu kartu, jer ona predstavlja kaznu, a on nije zakonski ovlašćen za to. Dodaju da pravo na naplatu kazne imaju državni organi kojima je zakonom povjereno to ovlašćenje, a ne grad ili opština na osnovu svoje odluke.

- Ustavni sud Republike Srbije je 12. maja 2011. proglasio da je gradska i opštinska odluka o plaćanju doplatne karte, odnosno kazne na zoniranom parkingu protivzakonita i da se obustavi izdavanje doplatnih karti - ističu iz advokatske kancelarije Sajić.

To, između ostalog, znači da doplatna karta nije vjerodostojna isprava podobna za izvršenje po Zakonu o izvršenju Srbije i obezbjeđenju i da je sud, kao takvu, neće prihvatiti.

Takođe, vozaču nije doplatna karta uručena lično, već se stavlja na automobil, najčešće pod brisače, a zakon ne poznaje takvu vrstu dostavljanja, već je takav način dostave predviđen gradskom, odnosno opštinskom odlukom koja olakšava posao kontroloru i samim tim stavlja se iznad zakona.

- Iz svega što smo rekli u vezi sa plaćanjem kazni za parkiranje u Banjaluci i Beogradu možemo da zaključimo da uznemiravanje i maltretiranje koje naši građani doživljavaju prethodnih mjeseci od domaćih i stranih advokatskih kancelarija koje prijete nekim 'drakonskim kaznama' zbog neplaćanja parkinga u Srbiji nije osnovano i mora odmah da prestane. Pozivamo organe vlasti RS, prije svega Ministarstvo unutrašnjih poslova, da naše građane zaštite - poručuju iz advokatske kancelarije Sajić.

Slobodana Šubara


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE