NavMenu

Evropski model najbolje rješenje - Svjetska banka dala prijedloge za restrukturiranje Željeznica FBiH

Izvor: Indikator Srijeda, 17.08.2016. 15:34
Komentari
Podeli
(Foto: Evlakhov Valeriy/shutterstock.com)
Stručnjaci Svjetske banke za potrebe federalne Vlade okončali su izvještaj o restrukturiranju Željeznica FBiH, u kojem su predložili nekoliko modela kako bi ovu kompaniju, koja je u proteklim godinama dovedena u težak položaj, pretvorili u pravu kičmu privrede u BiH, saznaje Avaz.

Evropski model

Ključni zaključak eksperata Svjetske banke jeste da Vlada u potpunosti primijeni evropski model finansiranja željeznica izdvajanjem sredstava iz akciza na gorivo, uvođenjem takse na registraciju automobila, te eko-taksi, kao i da se prijevoz nafte i naftnih derivata odvija isključivo vozovima, a ne drumskim saobraćajem.

Ovu informaciju Avazu je potvrdio i direktor Željeznica FBiH Enis Džafić, kazavši da su, prema evropskim direktivama, vlade zadužene za finansiranje željezničke infrastrukture, "ali kod nas je slučaj da Vlada FBiH samo 30% tih troškova snosi, zbog čega je kompanija i došla u problem nelikvidnosti te stvaranja većih obaveza".

- Ako bi se uvažio ovaj prijedlog Svjetske banke u vezi s prijevozom nafte, to bi Željeznicama godišnje donijelo oko 25 mil KM. Dnevno za potrebe FBiH imate 99 kamiona na cestama, a to bi se moglo regulirati s tri voza. Na godišnjem nivou to je milion prevezenih tona nafte i naftnih derivata - kazao je Džafić.

(Foto: Ivana Vuksa)
Još jedan od mogućih modela koje je predložila Svjetska banka, kako kaže, jeste da kompanija ostane u trenutnom organizacijskom obliku, samo da se finansijske obaveze i imovina odvoji od infrastrukture, "jer u skladu s evropskim direktivama, vlade ne mogu potpomagati željezničkog operatera, već samo željezničku infrastrukturu i putnički saobraćaj".

Petogodišnji plan


- Vlada, prema vlastitom troškovniku, godišnje treba uplaćivati 64 mil KM, ali ona daje tek 21 mil KM. Dakle, Svjetska banka predlaže na koji način nadomjestiti tu razliku, jer već postoji usvojen petogodišnji plan za željezničku infrastrukturu. Nažalost, u Ministarstvu finansija blokira se puštanje cjelokupnog iznosa, iako ga Ministarstvo prometa kandidira - ističe Džafić, dodajući da se upravo zbog toga obaveze Željeznica gomilaju.

Primjer Hrvatske

Džafić ističe da je Svjetska banka utvrdila da su željeznice u FBiH najbolje u regionu, zbog čega njihova iskorištenost mora biti daleko veća.

- Konstatiran je primjer Hrvatske, koja 200 mil EUR daje za svoju infrastrukturu, a 66 mil EUR za putnički saobraćaj. Vozovi u Hrvatskoj voze devet miliona tona robe na 2.000 kilometara pruge, a vozovi u FBiH na 600 kilometara pruge voze 8,8 miliona tona robe. Svjetska banka ustanovila je da se u FBiH pet puta više ulaže ceste nego u željeznice, što je nesrazmjerno - istakao je Džafić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.