Izvor: eKapija | Utorak, 16.08.2016.| 14:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Potpisan ugovor o priključenju VE Podveležje na prijenosnu mrežu

Između JP Elektroprivreda BiH Sarajevo i Elektroprijenosa BiH Banjaluka, zaključen je ugovor o priključenju Vjetroelektrane Podveležje na prijenosnu 110 kV mrežu.

Ugovor su u ime Elektroprivreda BiH potpisali generalni direktor Bajazit Jašarević, izvršni direktor za kapitalne investicije Senad Salkić, a u ime Elektroprijenosa BiH generalni direktor Matan Žarić i izvršni direktor za rad i održavanje sistema Cvjetko Žepinić.

Vrijednost ugovorenih radova i usluga je 2,7 mil KM, a obuhvata izgradnju priključnog dalekovoda uključujući izbor trase, izradu i reviziju Glavnog projekta za izgradnju, pribavljanje potrebnih saglasnosti, dozvola i odobrenja za građenje, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, nabavku i ugradnju materijala i opreme, povezivanje trafo stanice Podveležje u optički kablovski sistem, tehnički pregled i prijem izvedenih radova, pribavljanje upotrebne dozvole i puštanje dalekovoda u rad.

Priključenje Vjetroelektrane na mrežu bit će po principu ulaz/izlaz na postojeći dalekovod 110 kV HE Jablanica – trafo stanica Mostar 2, za što je potrebno izgraditi dvosistemski dalekovod 110 kV u dužini oko 2,5 km. Rok za izvođenje radova je 31. maj 2018.

Gradnja priključnog 110 kV dalekovoda, treba pratiti realizaciju ostalih lotova na projektu VE Podveležje (izgradnja pristupnih puteva, montažnih platoa, trafostanice, kablovske mreže i 15 vjetroagregata), do konačnog puštanja Vjetroelektrane u pogon.

Odlukom Vlade Federacije BiH o proglašenju javnog interesa i pristupanju pripremi i izgradnji prioritetnih elektroenergetskih objekata u Federaciji, utvrđen je javni interes za izgradnju VE Podveležje i za nosioca aktivnosti pripreme i realizacije određena je Elektroprivreda BiH.

Krajnji rok puštanja VE Podveležje u pogon je 31. decembar 2018.godine, navodi se u saopštenju Elektroprivrede BiH.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.