NavMenu

Tuzla bi mogla dobiti još dva slana jezera - Natkriveni kapaciteti donosili bi prihode i tokom zime

Izvor: Klix Utorak, 16.08.2016. 08:50
Komentari
Podeli
Prema viziji razvoja kompleksa Panonskih jezera, Tuzla bi trebala dobiti i jedno natkriveno slano jezero. U narednom periodu uslijedit će izrada studije opravdanosti, a natkriveni kupališni kapacitet JKP Pannonica Tuzla omogućio bi ostvarivanje dodatnih prihoda i u zimskom periodu.

Prema riječima direktora ovog preduzeća Maida Porobića, ideja za jedan ovakav projekat postoji već nekoliko godina.

- Pored ove, mi imamo i još nekoliko ideja. U narednom periodu ćemo pristupiti izradi studije opravdanosti, a odluku ćemo donijeti možda i u toku naredne godine - kazao je Porobić za Klix.ba.

Kontinuitet razvoja kompleksa

Trenutni sadržaj kompleksa, koji je počeo da radi prije 13 godina, pored tri slana jezera koja su napravljena 2003, 2009. i 2012. godine, upotpunjuju još i Sojeničko neolitsko naselje, sportski tereni, slani slapovi, te nekoliko ugostiteljskih objekata.

U dogledno vrijeme sadržaj bi moglo obogatiti i novo, inače četvrto slano jezero otkrivenog tipa, kapaciteta do hiljadu gostiju. Njegovom bi se izgradnjom, ističe Porobić, ostvario kontinuitet razvoja kompleksa slanih jezera u gradu soli.

- S obzirom da je slana voda kao prirodni resurs neiscrpna ispod Tuzle, vizija je da ovaj grad bude grad slanih laguna. Od 2012. godine sa izgradnjom trećeg jezera završena je određena infrastruktura. Mi smo ove godine imali dnevne posjete veće od 16.000 gostiju, a u budućnosti je veoma moguće da one budu i veće - nastavlja Porobić.

(Foto: Denis Bašić)
Ostvarena polovina plana


Od 2003. godine do danas ovaj sportsko-rekreacioni centar posjetilo je blizu tri miliona gostiju.

Kada je riječ o aktuelnoj kupališnoj sezoni, Porobić kaže da je u prirodnoj i ljekovitoj vodi koju nude jezera priliku imalo uživati blizu 250.000 posjetitelja.


Ovaj broj posjetitelja, naglašava sagovornik, Klixa predstavlja polovinu zacrtanog plana za ovu godinu.

- Sezona zvanično traje do 31. augusta, a iza nas je jedan neobičan ljetni period sa puno kišnih dana i niskih temperatura. Mi smo dosad imali svega dvadesetak sunčanih dana sa temperaturom iznad 30 stepeni Celzijusa, što predstavlja relativno uspješnu sezonu. Nadam se da ćemo do kraja ovog mjeseca te tokom septembra, koji se najavljuje kao lijep i sunčan mjesec, na neki način imati priliku za popravak rezultata - ističe Porobić.

Kada su u pitanju programski sadržaji za mjesec septembar, svi posjetitelji koji odluče krenuti put tuzlanskog "slanog mora", između ostalog, imat će priliku uživati u internacionalnom susretu bajkera, zatim susretu bh. raftera, ali i biciklističkoj utrci.

S okončanjem zvanične kupališne sezone doći će i do korekcija u cijenama ulaznica. Shodno pomenutom, goste tuzlanske Pannonice u septembru će dočekati ulaznice po mnogo nižim cijenama.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

17.04.2024.  |  Vijesti

19.04.2024.  |  Agro, Finansije

Berza za selidbu pčela od sada i u Beču

19.04.2024.  |  Agro, Finansije

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.