Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 15.08.2016.| 11:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Arapi kupili 365 nekretnina u BiH

(Foto: shutterstock.com/Andrey_Popov)
Od 108 firmi koje su osnovali Arapi u BiH, a koje su pod budnim okom istražnih organa, samo 36 pravnih subjekata radi u skladu sa zakonom. Dok je po podacima iz Opštinskog suda u Sarajevu 51 pravno lice kupilo je 365 nekretnina, izjavio je za ATV Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH, prenosi Biznis.ba.

U Upravi za indirektno oporezivanje primjetili su da se u proteklih mjeseci pojavio povećan broj zahtjeva firmi za ulazak u sistem PDV, a čiji su vlasnici Arapi. Neki su odbijeni, neki ne.

- Moram reći da smo mi veći dio tih zahtjeva i odbili, a naravno određen dio tih zahtjeva smo morali odobriti iz razloga što su bili ispunjeni zakonom predviđeni zahtjevi. Osnovni zakonom predviđen uslov za ulazak u sistem PDV jeste da firma pređe prag u iznosu od 50.000 KM oporezivog prometa u okviru godinu dana - rekao je Ratko Kovačević, potparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Agencija za istrage i zaštitu raspolaže određenim saznanjima o postojanju fiktivnih firmi u BiH i eventualnoj utaji poreza prilikom kupovine i pranja novca. Za sada, ne iznose više podataka u javnost.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.