NavMenu

Napkin PC: Računar kakav nikad niste vidjeli

Izvor: Nezavisne novine Subota, 02.02.2008. 12:57
Komentari
Podeli

Američki dizajner Avery Hollerman je napravio jedinstveni računar pod nazivom Napkin PC koji je zasnovan na tehnologiji RF radio-prenosa i elektronskog mastila e-ink.

Osnovu računara čine "salvete" napravljene od elektronskog papira (e-paper). U sklopu Napkin PC-a se nalazi i držač za "salvete" koji je napunjen e-paper salvetama, kao i mjestom za obojene olovke. Kada neko dobije insipiraciju onda jednostavno zgrabi salvetu i počinje pisati olovkama. Olovke koriste RF tehnologiju kratkog dometa da bi poslao podatke u interfejs salvete. Olovka i salveta takođe mogu komunicirati sa računarom smještenim u držaču salveta koristeći RF dugog dometa.

Holleman se nada da će Napkin PC omogućiti kreativnim grupama, kao što su arhitekte, umjetnici i inženjeri bolje sarađivanje, jer se zabilješke i crteži na salvetama mogu međusobno razmjenjivati. Na primjer, blok salveta može biti okačen jedan pored drugih i tako kreirati veliki ekran.

Jedna od prednosti Napkin PC-a je da on zahtijeva veoma malo energije. Ovaj sistem čak i ne koristi baterije, ali se umjesto toga oslanja na fleksibilno elektronsko kolo sa jednim slojem koje koristi induktivnu struju. Olovka se bežično napaja preko salvete kada se nađe u njenoj blizini. E-paper salvete mogu sačuvati slike i fotografije na neodređeni vremenski period. Prilikom pisanja korisnici mogu potpisati svoje ime na bilo koju salvetu da bi se prikazala njegova lična podešavanja kao što su lične poruke i omiljeni dokumenti. Olovke takođe čuvaju podatke o onome šta je napisano i nacrtano, tako da se može znati ko je šta postavio na salvete.

Napkin PC bi mogao funkcionisati godinama bez velikih ulaganja što na kraju ima povoljan uticaj na okolinu jer uređaj ne koristi baterije koje mogu biti izvor zagađenja. Svi dijelovi ovog računara se mogu reciklirati, a e-paper i elektronska kola mogu biti odguljeni i nanovo prerađeni za buduću upotrebu. U stvari jedini dio koji se zamjenjuje na Napkin PC-u je sam interfejs koji vremenom jednostavno zastarjeva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.