NavMenu

Analiza trgovanja sa Banjalučke berze od 28. 01 do 01. 02. godine

Izvor: Advantis Broker Petak, 01.02.2008. 19:37
Komentari
Podeli

Nakon oštre korekcije koja je tokom prošle sedmice zahvatila i Banjalučku berzu, možemo reći da je ove sedmice, tačnije zadnja tri dana, ipak došlo do blage stabilizacije. Naime početak i ove sedmice donio nam je nastavke korekcije, da bi stabilizacija i rast sa svjetskih berzi sa zakašnjenjem stigla i u ove krajeve. Tako je BIRS sedmicu završio sa podnošljivim padom od 0,16%, dok se FIRS iz neugodnih 5% uspio „izvući“ i semicu zaključiti sa 2,11% minusa. Jedini od indeksa koji je ostvario sedmični rast u iznosu od 0,56% je ERS10. Tokom ovosedmičnog trgovanja ostvaren je promet od 19.372.667 KM, od čega je akcijama Birača A.D. Zvornik (BLSE:BIRA-R-A) kroz blok posao relizovano 15.951.999 KM.

Izuzmemo li ovu transakciju akcijama Birača A.D. Zvornik (BLSE:BIRA-R-A), najveći promet u vrijednosti od 369.513 KM, uobičajeno, je ostvaren akcijama Telekoma Srpske (BLSE:TLKM-R-A) koje su ostvarile i sedmični rast od 2,24%. Od akcija sa službenog berzanskog tržišta jedine vrijedne pomena, sa aspekta ostvarenog promet, su još akcije Elektrokrajine A.D. Banja Luka (BLSE:EKBL-R-A) sa realizovanih 68.216 KM i sedmičnim rastom cijene od 1,42%, kao i akcije NLB Razvojne banke (BLSE:VBBB-R-A) koje su ostvarile 63.800 KM, ali i pad cijene od 3,32%. Većih iznenađenja nije bilo ni na slobodnom berzanskom tržištu gdje su, takodje uobičajeno, najtraženije bile akcije iz sektora elektroprivrede i naftne industrije Republike Srpske, a pobjednik sa ostvarenim prometom od 207.740 KM su akcije RITE-a Gacko (BLSE:RITE-R-A) koje su ostvarile i sedmični rast cijene od 3,70%. Sa prometom od 105.924 KM na drugom mjestu su završile akcije Hidroelektrana na Trebišnjici A.D. Trebinje (BLSE:HETR-R-A) koje su tokom sedmice izgubile 2,06% svoje vrijednosti. Titulu pobjednika ovosedmičnog trgovanja ponijele su akcije građevinskog preduzeća Krajina GP A.D. Banja Luka sa rastom cijene od 8,57%, dok su titulu gubitnika podijelile akcije Pošta Republike Srpske (BLSE:POST-R-A), Vitaminke A.D. Banja Luka (BLSE:VITA-R-A) i Željeznica Republike Srpske (BLSE:ZERS-R-A) koje su tokom sedmice izgubile od 8-9% svoje vrijednosti.

Najlikvidnije među zif-ovima bile su akcije ZIF-a VB Invest fond (BLSE:VBIP-R-A) kojima je ostvaren promet od 415.448 KM, a prometovane su 29.664 akcije što iznosi 1,94% od ukupnog broja emitovanih akcija ovog fonda. Pratile su ih akcije ZIF-a Invest Nova fond (BLSE:INVP-R-A) sa ostvarenih 396.037 KM koje su i pored cjenovnih fluktuacija nisu zabilježile sedmičnu promjenu vrijednosti. Uobičajeno medju najlikvidnijim su bile i akcije ZIF-a Zepter fond (BLSE:ZPTP-R-A) sa prometom od 380.579 KM i sedmičnim padom vrijednosti od 4,20%. Dobitnik medju fondovima su akcije ZIF-a Euroinvestment (BLSE:EINP-R-A) sa rastom cijene od 5,95%, dok su titulu gubitnika sa sedmičnim padom cijene od 10,83% ponijele akcije ZIF-a VIB fond (BLSE:VIBP-R-A) kao i akcije ZIF-a Privrednik invest fond (BLSE:PRVP-R-A) sa padom vrijednosti od 10,26%.

Tokom sedmice na berzi je obavljeno preuzimanje preduzeća Viduša A.D. Bileća (BLSE:VIDU-R-A) u vrijednosti od 101.072 KM po cijeni od 1 KM.

Banjalučka berza je tokom sedmice objavila odluke sa 34. Kosig Dunav osiguranja A.D. Banja Luka, odluke sa 10. skupštine akcionara Banjalučke pivare A.D. Banja Luka, kao i odluku o drugoj emisiji akcija javnom ponudom, javni poziv za upis i uplatu i prospekt druge emisije za preduzeće Meridian A.D. Banja Luka. Objavljeno je i obavještenje o završetku javne ponude akcija preduzeća Aerodromi Republike Srpske.

Autor: Zdravko Janković, broker

Advantis Broker a.d. Banja Luka - članica Banjalučke berze

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.