NavMenu

Eksplodirala tražnja za zlatom - Skok od 141% u drugom kvartalu 2016.

Izvor: B92 Petak, 12.08.2016. 13:15
Komentari
Podeli
(Foto: stockernumber2/shutterstock.com)
Tražnja za zlatom skočila je u drugom tromjesečju 2016. godine, pošto su investitori potražili sigurna utočišta, kako bi se zaštitili od globalnih previranja.

Ukupna tražnja za zlatom iznosila je 1.050 tona u periodu april-jun, što je skok od 15% u odnosu na drugi kvartal 2015. godine, objavio je Svjetski savjet za zlato (WGC), prenosi agencija Frans pres.

Time je tražnja za "žutim metalom" u prvoj polovini godine dostigla 2.335 tona, drugi najviši nivo za taj period, koji nije daleko od rekordnih 2.371,5 tona zabilježenih u 2013.

- Investitori su tragali za diverzifikacijom rizika i sigurnim očuvanjem vrijednosti ulaganja u svjetlu nastavka političke, ekonomske i socijalne nestabilnosti - navela je londonska kancelarija WGC-a.

Investiciona tražnja je skočila 141%, na 448 tona u drugom kvartalu, dok je tokom prve polovine godine uzletjela na rekordnih 1.064 tona, stimulisana rastom cijena zlata. Potražnja za nakitom je potonula 14%, na 444 tone, uz oštar pad na ključnim tržištima Kine i Indije, a smanjene su i kupovine centralnih banaka.

Investitori izuzetno cijene zlato kao sigurno utočište za očuvanje vrijednosti svog ulaganja u vrijeme pojačanih geopolitičkih i ekonomskih potresa.


- U 2016. godini pokrenut je niz događaja koji stvaraju ekonomsku i političku nesigurnost - objavio je WGC u najnovijem izvještaju "Trendovi tražnje za zlatom".

- Izbori u SAD, referendum u Velikoj Britaniji o članstvu u EU i moguće implikacije Bregzita, sve opasnija situacija u italijanskom bankarskom sektoru - sve to zajedno je bilo znažan motiv kada su u pitanju investitori u zlato. Dodajući tome i nastavak geopolitičkih nemira na Bliskom istoku, izbor ulaganja u zlato je zacementiran - navodi se u izvještaju.

Cijene zlata su skočile za oko četvrtinu tokom prve polovine godine, dodaje WGC, ali ne precizira nominalan iznos.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.