NavMenu

Devizne rezerve Centralne banke BiH rekordne

Izvor: Glas Srpske Petak, 12.08.2016. 13:09
Komentari
Podeli
Devizne rezerve Centralne banke BiH (CBBiH) na dan 31. jul ove godine iznosile su 8,94 mlrd KM, što je najveći nivo rezervi od osnivanja ove institucije.

CBBiH, koja je osnovana 11. avgusta prije 19 godina, saopštila je da se tokom skoro dvije decenije postojanja suočavala sa velikim izazovima.

- Neki od glavnih izazova bili su puštanje u opticaj jedinog zakonskog sredstva plaćanja - konvertibilne marke, sticanje povjerenja i očuvanje stabilnosti domaće valute kao osnovnog zadatka monetarne politike CBBiH - naveli su iz banke.

Kompleksnom reformom platnog prometa stvoren je moderan platni sistem, a sprovedena je i reforma bankarskog sektora.

- I ovu godišnjicu CBBiH dočekuje u uslovima osigurane pune konvertibilnosti domaće valute, a aranžman valutnog odbora osigurao je monetarnu stabilnost koja je izuzetno važna u postojećim prilikama u zemlji - poručili su iz banke.


Kada je riječ o deviznim rezervama, iz banke dodaju da nepovoljni uslovi na tržištu diktiraju politiku investiranja rezervi.

- Najvažniji zadatak u budućnosti biće dalje očuvanje monetarne stabilnosti, potom jačanje bankarske koordinacije i uloge Stalnog komiteta za finansijsku stabilnost BiH - rekli su iz CBBiH.

Centralna banka, prema Ustavu BiH, zadužena je za upravljanje monetarnom politikom.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.