NavMenu

Naftna industrije Srbije u prvoj polovini 2016. ostvarila neto dobit od 25,1 mil EUR

Izvor: Tanjug Četvrtak, 11.08.2016. 09:42
Komentari
Podeli
(Foto: nis.rs)
Naftna industrija Srbije (NIS) očuvala je profitabilnost i ostvarila neto dobit od 25,1 mil EUR u prvih šest mjeseci 2016. godine, uprkos izazovima u poslovanju oličenim, prije svega, u niskim cijenama sirove nafte na svjetskom tržištu. Ostvareni rezultat je utoliko značajniji ako se ima u vidu činjenica da je u prva tri mjeseca neto dobit iznosila 2,12 mil EUR, saopšteno je iz NIS-a.

Uspjeh je zabilježen kod većine operativnih pokazatelja. Ukupan promet naftnih derivata iznosio je 1,55 miliona tona, što je povećanje od 6% u odnosu na prošlu godinu. U inoaktivama je promet povećan za 38% u poređenju sa prošlogodišnjim, dok je istovremeno za 1% povećano i učešće na maloprodajnom tržištu Srbije i sada iznosi 43%.

Ukupan obim prerade nafte i poluproizvoda iznosio je 1,75 miliona tona ili za 16% više. Proizvodnja nafte i gasa dostigla je u prvoj polovini godine 743.000 uslovnih tona, dok su istovremeno rezerve ugljovodonika uvećane 3,7%. Takođe, proizvodnja električne energije dostigla je 74.336 MWh, odnosno 27% više u odnosu na prvo polugodište 2015. godine.

U istom periodu direktne i indirektne poreske obaveze NIS grupe iznosile su 595.934 EUR, i veće su za 13% u odnosu na isti lanjski period.

NIS je u prvom polugodištu, u saradnji sa inostranim partnerima, nastavio i pripreme za realizaciju strateških investicionih projekata kompanije, kao što je projekat Duboke prerade u Rafineriji nafte Pančevo. Nastavljene su aktivnosti i na pripremi projekta Termoelektrane-toplane (TE-TO) Pančevo, koji će biti realizovan u saradnji sa Gazprom energoholdingom.

Dugotrajna kriza u naftnom sektoru ipak je ostavila tragove na rezultate kompanije, pa je pokazatelj EBITDA (dobit prije plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije) na polovini godine iznosio 107 mil EUR, što je 37% manje u poređenju sa istim periodom 2015.


Kao društveno odgovorna kompanija, NIS je 2016. godinu proglasio godinom HSE-a (Health, Safety, Environment), jer su briga o zdravlju i bezbijednosti na radu i zaštita životne sredine apsolutni prioriteti. U prvih šest mjeseci ostvareni su značajni rezultati na ovom polju.

- Ispravnost puta kojim je NIS krenuo u okolnostima globalne krize u naftno-gasnoj industriji još jednom je potvrđena dobrim rezultatima iz prve polovine 2016. godine. NIS je odgovor na produženu krizu u naftno-gasnom sektoru pronašao u nastavku doslijednog sprovođenja programa povećanja operativne efikasnosti u svim oblastima poslovanja, čiji je efekat u prvoj polovini godine iznosio 35,7 mil EUR - izjavio je Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a.

On je naglasio da NIS, takođe, nije odustao od ključnih investicionih projekata i uprkos krizi, te je za prvih šest mjeseci 2016. investirao sumu gotovo tri puta veću od neto profita - ukupno 73,9 mil EUR.

NIS u BiH vodi Gasprom benzinske stanice.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.