NavMenu

Bolest kvrgave kože goveda otkrivena u Gacku?

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 11.08.2016. 17:11
Komentari
Podeli
(Foto: smereka/shutterstock.com)
Zarazna stočna bolest, kvrgava koža, ulila je strah i među farmere u BiH, a sumnja se da na području Gacka ima jedno zaraženo govedo.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba je istakao da će analizu uzorka goveda za koje se sumnja da je oboljelo obaviti Veterinarski fakultet u Sarajevu.

- Analiza najnovijih uzroka iz Gacka još nije završena, ali ranije smo uzimali uzorke iz te opštine i svi su bili negativni - rekao je Kalaba.

Stočari strahuju da ovo oboljenje ne uzme maha i u našim krajevima, jer bi u tom slučaju pretrpjeli nemjerljivu štetu.

Najveća opasnost dolazi iz susjednih zemalja, Srbije i Crne Gore, gdje ova bolest hara. Iz crnogorskog Ministarstva poljoprivrede juče je potvrđeno da je otkrivena ova bolest na granici sa BiH kod Bilećkog jezera.


- Veterinari preduzimaju sve što je potrebno da se bolest ne proširi - rekli su u crnogorskom ministarstvu.

Kancelarija za veterinarstvo BiH uputila je juče zahtjev Evropskoj komisiji da bi bile obezbijeđene određene količine vakcina protiv kvrgave kože zbog otkrivanja ove bolesti u pograničnom pojasu Crne Gore sa BiH.

- Formirali smo Zajednički centar za kontrolu bolesti koji će postupati u skladu sa Planom zaštite i spasavanja od prirodnih i drugih nesreća - rekli su ovoj instituciji.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.