NavMenu

Za ljetovanje potrebne tri prosječne plate - Mnoge porodice u BiH dižu namjenske kredite

Izvor: Večernji list Srijeda, 10.08.2016. 12:10
Komentari
Podeli
(Foto: BlueOrange Studio/shutterstock.com)
Povećani računi za električnu energiju, veća izdvajanja za izlaske, gorivo, ali i putovanja opustoše kućne proračune velikog broja stanovnika Bosne i Hercegovine u ljetnim mjesecima. Samo za ljetovanje četveročlana obitelj iz BiH treba izdvojiti skoro dvije i pol prosječne plaće, piše Večernji list BiH.

Uzimajući u obzir pojedine ponude, za jedan dan polupansiona na različitim turističkim destinacijama na Jadranu cijene se kreću od 40 do 120 KM po osobi. Prosječna cijena ljetovanja za četveročlanu obitelj za sedam dana u Hrvatskoj, naprimjer, iznosi minimalno 1.280 KM (u lipnju ili rujnu), dok je ta cijena u srcu sezone (srpanj, kolovoz) veća od 2.000 KM. Imajući u vidu da je prosječna plaća u BiH 830 KM, očigledno je da je za skromni odlazak na more prosječne četveročlane obitelji potrebno izdvojiti najmanje dvije i pol prosječne plaće. Ako tome dodamo troškove mjesečne potrošačke košarice koja, prema sindikalnim izračunima, iznosi jednu i pol prosječnu plaću, može se zaključiti da u slučaju sedmodnevnog ljetovanja četveročlanoj obitelji za preživjeti mjesec trebaju četiri prosječne plaće.

Istina je da je dio mjesečnih troškova unutar kućanstava, koji ulaze u potrošačku košaricu, u slučaju odlaska na ljetovanje manji s obzirom na to da je, recimo, hrana ušla u troškove na moru, ali su veći pri povratku kući. Zbog visokih temperatura pale se klima uređaji koji su, prema tvrdnjama građana, povisili račune za električnu energiju čak i za 30%.

- Račun za struju u lipnju iznosio mi je 96 KM, dok je račun za srpanj 130 KM, a razlog tome je klima uređaj koji zbog vrućina gotovo stalno radi - kazao je jedan Mostarac.

(Foto: love work 51/shutterstock.com)
Tu su za većinu obitelji i neizostavni svatovi koji se tradicionalno prave uglavnom u srpnju i kolovozu i koji kućni proračun dodatno opterećuju za par stotina do par tisuća maraka. Zbog svega navedenog, veliki broj stanovnika se u ovim mjesecima odlučuje na podizanje kredita kako bi mogao izmiriti sve troškove, ali i priuštiti sebi nekoliko dana boravka na moru.


Naime, u turističkim agencijama diljem BiH već nekoliko godina naglašavaju kako je velik broj onih koji ljetuju na kredit. Gotovo sve turističke agencije svojim klijentima nude aranžmane u više rata.

U bankama nude namjenske kredite za ljetovanje koji su, kako kažu, iz godine u godinu sve traženiji. Ovisno o visini aranžmana, najčešće se odlučuju na iznose do 2.000 KM, ali iznosi kredita ovise prvenstveno o kreditnoj sposobnosti klijenta. Neke banke nude kredit i do 5.000 KM bez jemaca. U bankama ističu da je za plaćanje ljetovanja najbolje podizati kredite s rokom otplate do jedne ili najdulje dvije godine.

- Što je kraće razdoblje otplate, klijent plaća manje kamate po kreditu, što svakako ide u njegovu korist - navode iz banaka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Saobraćaj

Uskoro zajednički TAG uređaj - Potpisan memorandum o integraciji elektronske naplate cestarine između BiH i Srbije

U Beogradu je danas potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji u cilju integracije sistema za elektronsku naplatu cestarine između Bosne i Hercegovine i Srbije. Ugovor su potpisali direktori javnih preduzeća JP Autoceste FBiH, Putevi Srbije i Autoputevi RS, Denis Lasić, Zoran Drobnjak i Nedeljko Ćorić. Svečanom popisivanju Memoranduma prisustvovao je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.