Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 08.08.2016.| 11:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mjesečna zarada od izdavanja apartmana u Banjaluci i do 500 KM - Iako je taj biznis sve popularniji država nema kontrolu i evidenciju rentiranja

Evropska prestonica turizma, Berlin, je u maju 2016. godine uzviknula: "Zweckentfremdungsverbot", i time usvojila novi zakon koji zabranjuje iznajmljivanje smještaja preko online servisa kao što je Airbnb. Gradske vlasti saopštile su da je praksa rentiranja kuća i stanova turistima smanjila ionako oskudnu ponudu nekretnina u Berlinu i podigla cijene zakupa.

Banjaluka i Sarajevo su i dalje daleko od Berlina kada je riječ o dolasku turista, ali opet ova dva grada bilježe sve veći broj gostiju. Sarajevo, na primjer, ovih dana pred početak filmskog festivala nema slobodan krevet. Turisti koji pristižu kako u ova dva najveća grada BiH, ali i ostale, koriste sve popularniju platformu za rezervaciju smještaja - Airbnb. Airbnb je platforma preko koje možete iznajmiti privatne apartmane, sobe, kuće, stanove, brodove...

- To što se na servisima, kao što je Airbnb, nalaze i smještajni kapaciteti sa ovih prostora, te što se broj njih stalno povećava, dovoljno govori da postoji interesovanje za boravkom u našim destinacijama. Uz pozitivne komentare onih koji su imali priliku da ih posjete, Airbnb može doprinijeti još boljoj promociji naše turističke ponude - kažu u Turističkoj organizaciji RS.

Prema njihovim riječima, ovi i slični servisi ne utiču negativno na poslovanje ostalih smještajnih kapaciteta čija ponuda kod njih nije zastupljena, poput hotela, motela...

- Želje turista su različite i broj onih koji su zainteresovani za smještaj u hotelima i nešto luksuznijem smještaju svakako nije u opadanju. Bitno je imati raznovrsnost ponude kada su u pitanju i smještajni objekti, jer želje turista su različite - ističu u TORS-u.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske tokom šest mjeseci 2016. godine RS je posjetilo 158.231 turista, a koji su ostvarili 365.837 noćenja. Ako uporedimo broj dolazaka i noćenja turista u prvih pola godine u odnosu na isti period 2015. broj dolazaka je povećan za 10,2%, a broj ostvarenih noćenja za 8,3%. Najveću posjetu bilježe gosti iz regiona: Srbija, Hrvatska, Slovenija i Crna Gora, dok se od ostalih evropskih zemalja ističu: Turska, Austrija, Italija, Njemačka i dr.

- Na Airbnb ćete naći smještaje iz naših najposjećenijih destinacija - Banjaluke, Trebinja, Višegrada, Bijeljine, Jahorine, Foče. Međutim, nemamo informacije koliko procenat od ukupnog broja turista nalazi smještaj preko ovog servisa - zaključuju u TORS-u.

Isto kažu i u Turističkoj zajednici FBiH. Portparol Asja Hadžiefendić Mesić kaže za eKapiju da je rezervacija smještaja preko Airbnb-a raširenija nego što se misli, ali zvaničnih podataka i dalje nema, niti ih mogu evidentirati.

(Foto: dvoevnore/shutterstock.com)
- Kod nas u FBiH nije registrovan privatni smještaj, a postoji taj problem da se ne dozvoljava inspekciji da uđe u određen objekat i sagleda stanje. Očekuje se da će novi Zakon o inspekciji oživjeti od jeseni i da će omogućiti da se napravi analiza.

Kako kaže naša sagovornica, generalno, 90% turista u Sarajevu odsjeda u hotelima dok je ostatak u privatnom smještaju. U toku trajanja SFF tradicionalno nema slobodnog smještaja, što je dokaz da je Sarajevo u ova doba godine najpopularnije.

- Nemoguće je da servisi kao Airbnb utiču na poslovanje hotela, jer je veliki postotak turista smješten u hotelima. Airbnb se siva zona i tu se ne može ući u trag.

Navodi primjer Dubrovnika koji je reagovao na buking preko ovakvih platformi kako bi se platili porezi.

Zarada i posjete

Kako nam kaže Svetlana Mitrović koja preko Airbnb izdaje jednosoban stan u centru Banjaluke, najbolja zarada se ostvari u julu i avgustu, kao i za vrijeme novogodišnjih praznika. Tokom jednog od ovih najboljih mjeseci može da zaradi 500 KM.

- Razmišljala sam da sarađujem sa agencijama, ali onda se uključuju provizije, koje dalje utiču na povećanje cijene rentiranja. Cijena rentiranja mog jednosobnog stana je 40 KM.

Prosječne cijene rentiranja

Ponuda stanova i kuća koje se izdaje u Banjaluci i Sarajevu je raznovrsna, a najviše se izdaje u širem centru grada. Prosječna cijena za Banjaluku je 29 evra, a za Sarajevo 40.

U većini evropskih zemalja izdavanje stanova preko Airbnb-a je nelegitimno. To su obično nekategorisani objektima za smještaj, koji nisu prijavljeni i za koje vlasnici ne plaćaju porez. Dodatno, kako su rekli i naši sagovornici, nemamo dovoljno kontrole ovog sektora.

Oni koji na kraju nađu smještaj preko Airbnb-a kažu da im je on privlačan, jer je fleksibilnije i zanimljivije u odnosu na konvencionalne usluge poput hotela.

T.B.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE