NavMenu

Počinju Olimpijske igre u Rio de Žaneiru

Izvor: Nezavisne novine Petak, 05.08.2016. 11:08
Komentari
Podeli
(Foto: Martynova Anna/shutterstock.com)
Sve oči svijeta sporta će po drugi put u posljednje dvije godine biti uprte u Brazil, jer će nakon Svjetskog prvenstva u fudbalu 2014. najveća zemlja južnoameričkog kontinenta, tačnije njen grad Rio de Žaneiro, biti domaćin 31. Olimpijskih igara.

Planetarno takmičenje počinje u subotu, 6. avgusta, ujutro u jedan čas po srednjoevropskom vremenu, a olimpijske snove pokušaće da ostvari 10.500 sportista iz 206 zemalja, koji će se takmičiti u 28 sportova i 41 disciplini. Debi na OI imaće Kosovo i Južni Sudan, a biće podijeljeno 306 kompleta medalja.

Za ispunjenje snova svakog sportiste Rio je obezbijedio 33 borilišta, a još pet gradova je priteklo u pomoć, i to Sao Paulo, Belo Horizonte, Salvador, Brazilija i Manaus.

Drugom po veličini gradu u Brazilu je pripala čast da bude prvi južnoamerički grad koji je ugostio Ljetne OI, a ceremonija svečanog otvaranja je 5. avgusta po lokalnom, odnosno 6. avgusta u jedan ujutro po srednjoevropskom vremenu, na stadionu Marakana.

Najbrojnije su delegacije SAD sa 560, Brazila sa 477, Njemačke sa 432 i Australije sa 428 sportista. Brojku od 400 sportista prelaze i kineska i francuska delegacija, a s više od 300 sportista doputovali su Velika Britanija, Japan, Kanada, Španija i Italija.

Od zemalja bivše Jugoslavije najbrojnija je Srbija sa 103 takmičara, a Hrvatska ih ima 88. BiH predstavlja 11 imena, a najviše se očekuje od atletičara Amela Tuke. Tuka je BiH donio prvu svjetsku medalju (bronza iz Pekinga 2015.), a svi se nadaju da može to isto, ako ne i više, da uradi na OI.


Osim njega, tu su Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer, Lusija Kimani (atletika), Damir Džumhur, Mirza Bašić (tenis), Larisa Cerić (džudo), Tatjana Đekanović (streljaštvo), Amina Kajtaz i Mihajlo Čeprkalo (plivanje).

Organizacija OI u Riju koštala je oko 8,6 mlrd EUR, od čega je više od polovine potrošeno na izgradnju i renoviranje infrastrukture i borilišta.

U organizaciji Igara učestvuje više od 45.000 volontera i 93.000 zaposlenih, od čega će 85.000 biti angažovano po potrebi na samo nekoliko sati.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.