NavMenu

Za pola godine izvoz piva vrijedan 504.000 KM, uvoz 63,3 mil KM

Izvor: biznis.ba Petak, 05.08.2016. 10:37
Komentari
Podeli
(Foto: bogdanhoda/shutterstock.com)
U prvom polugodištu ove godine ostvaren je izvoz piva vrijedan 504.000 KM što je manje za 224.000 KM u odnosu na isti period prethodne godine, izjavila je u razgovoru za Fenu stručni suradnik za makroekonomiju Vanjskotrgovinske komore BiH Alisa Šišić povod Svjetskog dana piva koji se obilježava 5. augusta.

Najviše je izvezeno piva u ambalaži, više od 10 litara i to na tržište Srbije. Najznačajnija izvozna tržišta su Hrvatska, Slovenija i Austrija.

- U analiziranom periodu ostvaren je uvoz piva u ukupnoj vrijednosti od 63,3 mil KM, što pokazuje da je uvoz smanjen za 2 mil KM u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine - kazala je Šišić.

Bosna i Hercegovina najviše uvozi pivo u bocama i to u ukupnoj vrijednosti od 49,5 mil KM prvenstveno iz Hrvatske i Srbije.

Iako je ovaj pokazatelj smanjenja uvoza poželjan, Šišić navodi da je neprimjetan u smanjenju vanjskotrgovinskog deficita jer je i dalje izvoz gotovo zanemariv u odnosu na uvoz.


Najveća uvozna tržišta su Hrvatska, Srbija, Slovenija i Crna Gora.

Prekomjerni uvoz piva veoma negativno utiče na domaću pivarsku proizvodnju. Trenutno u BiH, podsjeća Šišić, posluju samo četiri pivare i to Sarajevska pivara, Banjalučka pivara, Bihaćka pivovara i Pivara Tuzla, dok je Pivovara Grude nakon 14 godina njenog rada i održavanja na tržištu, prestala s proizvodnjom 2012. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.