NavMenu

Pojačana kontrola objekata - Na terenu još 30 federalnih inspektora

Izvor: biznis.ba Petak, 05.08.2016. 08:45
Komentari
Podeli
(Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)
Velike vreline povećavaju rizik od kvarenja hrane, zbog čega će u narednom periodu inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) pojačati kontrole objekata u kojima je uskladištena velika količina flaširane vode, osvježavajućih bezalkoholnih pića, voćnih sokova, piva...

Osim navedenih artikala, inspektori FUZIP-a, u saradnji s kolegama iz kantonalnih službi, kontrolirat će i lako kvarljive namirnice.

- Radi zaštite zdravlja stanovništva, sanitarni i tržišni inspektori FUZIP-a pooštrit će nadzor nad skladištenjem i transportom uvezenih pošiljki flaširane vode, osvježavajućih bezalkoholnih pića, voćnih sokova, piva... Pojačane su kontrole i u vezi s uvjetima skladištenja, čuvanja i prometa lako kvarljivih namirnica te ispunjavanjem higijenskih i drugih uvjeta na bazenima i kupalištima - potvrdio je za Avaz Anis Ajdinović, direktor FUZIP-a.

Dodao je da iste aktivnosti provode i inspektori RS, a to podrazumijeva i sinhronizirano postupanje entitetskih inspekcija u prekograničnom prometu roba u BiH.


Ajdinović je otkrio da je FUZIP Vladi FBiH predložio niz mjera, a jedna od najznačajnijih je prijedlog za omogućavanje prijema u radni odnos novih 30 federalnih inspektora jer za njima postoji potreba.

Otkrio je i da će institucija na čijem je čelu, putem akreditiranih laboratorija u FBiH, vršiti laboratorijsku provjeru zdravstvene ispravnosti, a što podrazumijeva mikrobiološku i osnovnu fiziko-hemijsku analizu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.