Izvor: Indikator | Petak, 05.08.2016.| 12:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zbog ruske zabrane uvoza moguć gubitak od 50 mil KM

Ukoliko ruska zabrana uvoza potraje do kraja godine, proizvođači i izvoznici iz BiH bi mogli pretrpjeti gubitak od 50 mil KM, kazali su u Vanjskotrgovinskoj komori BiH za BHT1.

- Predviđamo da bi gubitak za izvoznike iz BiH ako bi zabrana izvoza trajala do kraja godine iznosio do 50 mil KM što bi predstavljalo veliku štetu našim poljoprivrednim proizvođačima i izvoznicima - kazala je Amila Šehić iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

U prvih šest mjeseci ove godine smanjena je ukupna vanjskotrgovinska razmjena BiH i Ruske Federacije. Ukupno ostvareni izvoz iznosio je 46,2 mil KM, dok je uvoz opao za 62%.

Prema podacima VTK BiH naša zemlja izvozi u Rusiju najviše jabuke, kruške, grožđe, paradajz, kupus i karfiol. Za šest mjeseci samo na izvozu ovih proizvoda zaradili smo više od 27 mil KM.

Postojale bi velike značajne mogućnosti za izvoz mesa i mlijeka i mliječnih proizvoda u ovu zemlju, ali dogovori o tome nisu postignuti. Iako su mljekari uz podršku nadležnih državnih institucija nekoliko puta pozivali inspekciju iz Rusije kako bi im bio omogućen izvoz u tu zemlju, zvanični odgovor nisu dobili.

- Sve zemlje u okruženju nalaze se u istom statusu izuzev Srbije, koja ima ugovor o slobodnoj trgovini kao što mi imamo sa Turskom i koja izvozi velike količine mlijeka i mliječnih proizvoda u Rusiju. Nadati se da će i BiH iskoristiti svoje prednosti - kaže Adin Fakić, direktor Milkosa.

Ruska veterinarska i fitosanitarna regulatorna služba, zbog nedostatka potvrde o sigurnosti proizvoda iz BiH, privremeno je uvela zabranu na izvoz voća i povrća u Rusiju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.