NavMenu

EU uvela antidamping carine na uvoz čelika iz Kine i Rusije

Izvor: Tanjug Četvrtak, 04.08.2016. 14:43
Komentari
Podeli
(Foto: bogdanhoda/shutterstock.com)
Evropska unija je uvela danas, 4. avgusta, antidampinške carine na uvoz hladno valjanog čelika iz Kine i Rusije, nakon žalbi proizvođača iz 28-članog bloka da ih taj uvoz istjeruje sa tržišta.

Evropska komisija je saopštila da će carinski nameti, koji su najavljeni u februaru, važiti pet godina, pošto Evropa pokušava da se uhvati u koštac sa globalnom prevelikom ponudom čelika do koje je uglavnom dovela masovna kineska proizvodnja.

U svjetlu globalne krize prekapaciranosti industrije čelika, Komisija će primijeniti obrambene trgovinske mehanizme kako bi se ponovo uravnotežili uslovi na tržištu za proizvođače iz EU i iz inostranstva, piše u saopštenju EK.

Komisija je navela da će antidamping carine za kineski hladno valjani čelik biti u rasponu od 19,7 do 22,1%, a za ruske kompanije od 18,7 do 36,1%.

Hladno valjani čelik koristi se u širokom spektru industrija za proizvodnju svih vrsta robe - od automobila do frižidera.

U saopštenju se dodaje da EU ima više od 100 trgovinskih odbrambenih mjera na snazi, da 37 uvedenih mjera cilja nefer uvoz čeličnih proizvoda, od kojih 15 proizvoda dolazi iz Kine.

EU je imala čitav niz trgovinskih sporova s Kinom, njenim drugim najvećim trgovinskim partnerom, koji proizvodi više od polovine čelika u svijetu. Peking nije bio spor u reagovanju na potez EU koji smatra nepoštenom mjerom i krajem prošlog mjeseca je uveo antidampinške carine na određeni uvoz čelika iz EU, Japana i Južne Koreje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.