NavMenu

Euro-Asfalt u Sarajevu počinje izgradnju IX transverzale

Izvor: Klix Četvrtak, 04.08.2016. 15:38
Komentari
Podeli
U Sarajevu je u četvrtak potpisan ugovor za početak izgradnje ostatka IX transverzale, odnosno prve faze izgradnje ove ključne saobraćajnice. Riječ je o jednom od najznačajnijih infrastrukturnih projekata iz oblasti saobraćaja kojeg zajednički realiziraju Općina Novi Grad Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo putem Direkcije za puteve

Ugovor su potpisali načelnik općine Semir Efendić, direktor Direkcije za puteve Nermin Drnda i direktor firme Euro-Asfalt Hamed Ramić.

- Vrijednost radova za prvu fazu radova iznosi oko 500.000 KM, dok je u ranijem ugovoru bilo predviđen iznos od 900.000 KM. Prije toga, utrošena su 2 mil KM za eksproprijaciju zemljišta od firme Energoinvest i jednog dijela privatnog zemljišta. Ukupna dionica dugačka je 600 metara, a prva faza koja počinje od ulice Džemala Bijedića dugačka je nešto više od 100 metara - rekao je Efendić.

Druga faza saobraćajnice je zapravo most preko željezničke pruge na mjestu lokalne željezničke stanice što je dodatno usložilo projekat pa je dužina samog mosta znatno veća – oko 500 metara. Imovinsko-pravni odnosi su uglavnom riješeni, riječ je o zemljištu Željeznica FBiH, a trenutno su u toku pripreme za uklanjanje pojedinih privatnih objekata. Početak izvođenja radova očekuje se sljedeće godine.


IX transverzala počinje od Mojmila, preko Alipašinog Polja ulicom Ive Andrića do raskrsnice sa ulicom Džemala Bijedića, a novi dio pružaće se do kružnog toka na spajanju ulica Safeta Zajkeu i Smajila Šikala. Rok za izvođenje radova na prvoj fazi je 120 dana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.