NavMenu

Željeznice RS u prvom polugodištu ostvarile gubitak od skoro 10 mil KM

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 02.08.2016. 15:01
Komentari
Podeli
(Foto: Milica Stevuljević)
Željeznice Republike Srpske su tokom prvih šest mjeseci poslovanja ove godine ostvarile ukupan gubitak u iznosu od 9,9 mil KM, što je za oko 5,3 mil KM više nego u istom periodu prošle godine, rekao je zamjenik direktora ekonomskih poslova Uroš Ilić.

Ilić je gubitak obrazložio smanjenjem prihoda u iznosu od 5 mil KM i povećanim troškovima poslovanja od 300.000 KM.

Ilić je na konferenciji za novinare pojasnio da je do smanjenja prihoda došlo usljed manjih potreba za uslugama željezničkog prevoza.

Prema njegovim riječima, prevezeno je za 600.000 tona robe manje u odnosu na prošlu godinu kada je bilo prevezeno 2.600.000 tona, a smanjen je i prihod po osnovu korištenja voznih kola Željeznica Srpske na teritoriji drugih željeznica.

Do povećanja rashoda za 1,7 mil KM došlo je po osnovu obračuna toplog obroka koji je ove godine obračunat po osnovici od 185 KM, dok je prošle godine iznosio 112 KM.

Ilić je naveo i da finansijske obaveze Željeznica Srpske prema dobavljačima na današnji dan iznose oko 2,22 mil KM, porezi i doprinsi oko 6,9 mil KM, mjesečne obaveze bankama koje su sve izmirene u cijelosti u iznosu od 1,3 mil KM, a po osnovu međunarodnih kredita na dan 31. decembar 2015. oko 106 mil KM.

Generalni direktor Dragan Savanović rekao je da su Željeznice Srpske ukupno zadužene do 190 mil KM i da to ne premašuje vrijednost njene imovine.


Poslovni prihod tokom prvih šest mjeseci iznosi oko 31 mil KM, a u istom periodu prošle godine je iznosio oko 36 mil KM, što je uzrokovano manjim potrebama za uslugama željezničkog prevoza kod strateških kupaca.

Savanović je najavio izradu plana rebalansa poslovanja koji se oslanja na primjenu novog Zakona o radu i koji kalkuliše da će ovo preduzeće poslovati sa gubitkom.

On je naveo da se plate radnicima redovno izmiruju, te da se kasni sa isplatom šest toplih obroka i 11 naknada za prevoz. Savanović očekuje da će se zadržati trend redovnosti isplate plata i ostalih dažbina ako se poveća prevoz robe, a Vlada Republike Srpske redovno isplaćuje ugovorene grantove.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.