NavMenu

RS dobija prvi centar za vantjelesnu oplodnju

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 02.08.2016. 15:46
Komentari
Podeli
Prvi centar za vantjelesnu oplodnju trebalo bi u skorijem vremenu da zaživi u Univerzitetsko-kliničkom centru RS u Banjaluci, što će biti precizirano donošenjem prvog zakona o vantjelesnoj oplodnji, potvrđeno je Nezavisnim.

U posljednjih deceniju i više u ovom dijelu BiH i širem okruženju ostvareni su ogromni rezultati u primjeni ove metode začeća, ali se otvaranjem centra očekuje i stručno i naučno jačanje.

- Udruživanjem UKC RS i vanjskog partnera zamišljeno je da napravimo centar, u skladu sa zakonskim mogućnostima o javno-privatnom partnerstvu. Veoma je važno da ovako nešto ne bi dodatno koštalo koliko bi nas podiglo na ljestvici medicinskog razvoja i dalo nemjerljive rezultate za roditeljstvo, porodicu i natalitet. Dugoročno gledano, mi bismo imali svršen stručni kadar koji bi bio reprezentativan i van BiH - rekao je Mirko Stanetić, generalni direktor UKC RS.

Veoma uspješno postupak se izvodi zasad u Medico-S klinici u Banjaluci, koja će takođe biti dio centra. U vlasništvu je Sanje Sibinčić, dobitnice Hipokratove nagrade za životno djelo, odnosno doktorice koja je 2003. godine u medicinsku primjenu prva uvela ovaj postupak, kojim je od tada rođeno više od 800 beba, dok su roditelji iz RS, FBiH i inostranstva.

- U planu je donošenje posebnog zakona koji bi tretirao postupak vantjelesne oplodnje. Imenovali smo i Komisiju za izradu zakona o liječenju neplodnosti postupkom biomedicinski potpomognute oplodnje, u okviru kojeg se očekuje da će biti preciznije definisana sva pitanja u vezi sa liječenjem neplodnosti ovim postupkom - potvrđeno je Nezavisnim u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS.


Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, kaže da je važno raditi na kreiranju boljih uslova za reproduktivno zdravlje stanovništva RS, zbog čega se i radi na izradi zakona.

Prva beba začeta vantjelesnom oplodnjom u RS rođena je 8. decembra 2003. i dobila je ime po doktorici Sanji.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.