NavMenu

Zvornička fabrika Obuća otvara pogon u Srbiji - Uskoro direktan izvoz na rusko i kinesko tržište

Izvor: eKapija Subota, 30.07.2016. 10:50
Komentari
Podeli
(Foto: Nejron Photo/shutterstock.com)
Fabrika Obuća iz Zvornika uskoro otvara pogon u Srbiji, u mjestu Brasina, u kojem će za početak biti 150 zaposlenih. Kompletna proizvodnja sada ide na tržište Italije i Francuske, a cipele koje tamo koštaju od 199 do 299 EUR, u Zvorniku se mogu kupiti za najviše 59 KM.

Fabrika se zove jednostavno Obuća, a njen vlasnik je Vladimir Mijatović, na prvi pogled, takođe, jednostavan čovek, ali to nikako ne znači i običan. Mijatović je doktorirao ekonomske nauke, a zatim je završio i Fakultet za fizičko vaspitanje i na njemu doktorirao kineziologiju, prateći rezultate rada sa svojim radnicima koji najveći dio dana provode sjedeći. Međutim, on je i vojni penzioner.

Kaže da je kao mladić uvijek obraćao pažnju na dobre cipele, ali nikada nije razmišljao o tome da bi mogao i da ih proizvodi. Međutim, 2003. kupio je iz stečaja preduzeće Standard i sa 40 radnika počeo da proizvodi obuću za poznate kupce u Italiji i Francuskoj. Danas imaju 450 zaposlenih, a pored modne obuće, proizvode i HTZ opremu.

– Proizvodimo obuću od prirodnih materijala, đonovi su od gume i kaučuka, a gornji dio je kompletno urađen od kože. Pri tom i lijepak koji koristimo je organskog porijekla, potpuno bezopasan za životnu sredinu, a nemamo problema ni sa isparenjima u pogonu niti sa odlaganjem ambalaže. Materijal je najvećim dijelom iz Italije i Francuske, a nešto nabavljamo i u Rumi i Visokom – objašnjava nam.

Na pitanje kako je moguće da su najskuplje ljetnje cipele koje smo vidjeli u fabričkoj prodavnici samo 59 KM, a po kvalitetu i po dizajnu prevazilaze mnoge slične i nekoliko puta skuplje u redovnim trgovinama, kaže da je to, jedna od onih odluka koje proizilaze iz svjesti o društvenoj odgovornosti.

(Foto: Serhii Neznamov/shutterstock.com)
– Te cipele izlaze iz naše fabrike sa već odštampanim cijenama na kutijama od 199 do 299 EUR, ali to mogu lako da plate kupci u Italiji i Francuskoj, dok je kod nas niska kupovna moć stanovništva. Obuća u našoj prodavnici je istog kvaliteta kao i ona koja ide u izvoz, ali je napravljena od preostalog materijala i mi samo naplatimo svoj rad.

Fabrika Obuća će uskoro otvoriti i pogon u Brasini. U šali kaže da ako se samo malo promijeni naglasak i pomjeri na posljednji slog, Brasina može da zvuči i kao italijansko mjesto, a pošto će obuća i iz tog pogona takođe ići u izvoz, vjeruje da će mnogi kupci biti zavedeni i imenom i dizajnom.

– U Brasini ćemo za početak zaposliti 150 radnika i imamo u planu da, koristeći trgovinske olakšice Srbije sa Rusijom i Kinom, proširimo tržište. Naša obuća se već prodaje na ruskom tržištu, ali preko Italije. Kada mi budemo direktni izvoznici, biće jeftinija čak za 25% – odaje za Lozničke novosti dio dugoročnih poslovnih planova.

A među kratkoročnim je i veliko sniženje cijene obuće koje je planirano za kraj avgusta, čak tri para za 100 KM. Međutim, treba reći da se tom popustu mogu radovati uglavnom muškarci pošto je izbor obuće za njih mnogo veći. U fabrici se proizvodi znatno manje modela ženske obuće i čim izađu iz proizvodnje, brzo se prodaju.

Vladimir Mijatović je u ovom dijelu Republike Srpske poznat i kao sportski radnik, a zidove fabrike krase i brojna priznanja koja su dobili za humanitarni rad.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.