NavMenu

Uz nova oporezivanja poslodavci u FBiH istovremeno se rasterećuju određenih nameta?

Izvor: biznis.ba Petak, 29.07.2016. 12:02
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Odgoda početka primjene Pravilnika o porezu na dohodak do 3. oktobra zatražena je kako bi se poslodavci mogli pripremiti za novo oporezivanje, ali i kako bi se izvršio dodatni pritisak na Vladu da rastereti privredu donošenjem izmjena Zakona o porezu na dohodak i Zakona o porezu na doprinose.

Ovo je u trećem Dnevniku Federalne televizije izjavio Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

- Reformska agenda koju je Vlada usvojila predviđa oporezivanje svih naknada koje nemaju karakter plate ali i istovremeno smanjenje doprinosa na plate i korekciju poreza na dohodak i to bi po našem mišljenju trebalo da ide istovremeno kako bi na kraju imali neutralni efekat na poslodavce i na radnike - podsjetio je Smailbegović.

Na pitanje šta se može uraditi u periodu od dva mjeseca odgode, Smailbegović je kazao da će se pokušati napraviti pritisak kako bi se ubrzalo donošenje zakona.

- Koliko ćemo u tome uspjeti, to je pred nama. Mi smo ponudili da, ako treba, učestvujemo u izradi zakona, da se eksperti iz naših firmi uključe. Iz razgovora sa članovima Vlade znamo u kojem smjeru bi to trebalo da ide. Doprinosi bi trebali da se smanje sa sadašnjih 69 posto na 51-52 posto. Mi pravimo određene simulacije kako će se to odraziti na plate, manje i veće, i gdje je ta granica - istakao je Smailbegović.


Dodao je da određeni uslovi u narednom periodu moraju biti ispunjeni.

- Fondovi i porezi moraju ostati na sadašnjem nivou jer su na granici, radnicima ne trebalo smanjivati njihova prava, odnosno plaće. Takođe, poslodavci ne bi trebali da imaju veće doprinose jer u konačnici već se dugo priča, i ova vlada dosta to propagira, da treba rasteretiti privredu, kazao je, između ostalog, Smailbegović te dodao da u pregovorima sa Vladom ima pozitivna iskustva i da i sa njom, ali i sa sindikatima vodi korektan dijalog.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.