NavMenu

Počelo savjetovanje ekonomista i menadžera BiH

Izvor: Fena Petak, 25.01.2008. 14:23
Komentari
Podeli

Sedmo tradicionalno savjetovanje ekonomista i menadžera BiH, u organizaciji Međunarodnog poslovnog foruma perspektive, započelo je 25. januara 2008. godine na Ilidži .

Tokom dvodnevnog rada ekonomisti, menadžeri, predstavnici akademske zajednice, sindikata i vlada vodit će dijalog o tradicionalnoj temi, savjetovanje mjera ekonomske politike BiH za 2008.

"Međunarodni poslovni forum perspektive zajedno s drugim organizatorima očekuje da će i ovogodišnje savjetovanje pobuditi interes svih zainteresiranih strana i da će zaključci i preporuke imati utjecaja na zvaničnike u BiH i predstavnike parlamenata, vlada i drugih koji učestvuju u kreiranju mjera ekonomske politike", kazao je prilikom otvaranja predsjednik Upravnog odbora Međunarodnog poslovnog foruma perspektive Vinko Ćuro.

U pozdravnom obraćanju potpredsjednik programskog odbora Međunarodnog poslovnog foruma perspektive i koordinator u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Fuad Turalić i predsjednik koordinacionog odbora ovog foruma Mirza Kušljugić naglasili su značaj ovakvih skupova i dijaloga radi stvaranja povoljnije poslovne klime naročito u smislu predstojeće tržišne utakmice ne samo među preduzećima nego i lokalnim zajednicama i privlačenja investicija.

Načelnik Općine Ilidža Amer Čenanović naglasio je opredjeljenje općinske administracije za stvaranjem ambijenta za ulaganje i stvaranje kvalitetnije infrastrukture.

Stručni konsultant Vlade Federacije BiH Fuad Strik podsjetio je na strateške ciljeve ove vlade u razdoblju 2007.- 2010. godina u stvaranju makroekonomske održivosti BiH jedinstvenog ekonomskog prostora tržišta rada rasta izvoza te BiH kao energetske pouzdane infrastrukturne integrirane u evropski prostor.

Planom rada Vlade BiH za 2008. godinu predviđen je rast osnovnih ekonomskih indikatora – BDP za 7,6 posto, zaposlenosti za 3,5, fizičkog obima proizvodnje 8,5, izvoz roba za 20 posto itd.

Tokom diskusije ukazano je na potrebu dalje reforme javne uprave i razvoja informacionog društva.

Predstavnici vlasti u dosadašnjem radu savjetovanja nisu adekvatno iskoristili priliku da na transparentan način prezentiraju planove i mjere koje namjeravaju realizirati u ovoj godini.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.