NavMenu

Deset kompanija iz metalskog sektora dobilo certifikat za izvoz na tržište EU

Izvor: Indikator Četvrtak, 28.07.2016. 15:39
Komentari
Podeli
(Foto: michaeljung/shutterstock.com)
Povodom uspješne realizacije projekta Uvođenje BAS EN ISO 3834 standarda u bosanskohercegovačke kompanije danas, 28. jula, je u Vanjskotrgovinskoj komori (VTK) BiH upriličena svečanost na kojoj je predstavljeno 10 kompanija iz sektora privrede koje su dobile taj certifikat.

Potpredsjednik VTKBiH Nemanja Vasić je istakao da je cilj projekta edukacija i povećanje izvoza za deset kompanija iz BiH u metalskom sektoru pri uvođenju standarda kvalitete i sigurnosti kroz proces ISO 3834 certifikacije.

Naglasio je da je projekt namijenjen kompanijama metalske i elektroindustrije BiH koje obavljaju tehnoliški proces zavarivanja, a s obzirom na sve zahtjevnije tržište, certifikacija procesa zavarivanja je preduvjet za kompanije metalskog sektora za izvoz na tržište Evropske unije, ali i svjetsko.

Zahtjevi kvaliteta pri zavarivanju topljenjem metalnih materijala BAS EN ISO 3834 garantuju poboljšani kvalitet zavarivanja i smanjenje defekata na samom proizvodu, što utiče na opću sigurnost i veću dodatnu vrijednost za kompanije iz BiH i privredu u cjelini.

Tokom sedam mjeseci devet inženjera i pet tehnologa obučavano je za zavarivanje i topljenje metala, te su ovaj važan certifikat dobile kompanije: A&F Jajce, Alumina Živinice, Bosna-S Sarajevo, Elmont Žepče, GS-TMT Travnik, Femetall Zenica, Fining Gračanica, Metalska industrija Prijedor, Monting Energetika Trebinje i Krivaja Metali Zavidovići.


Projekt je realiziran uz finansijsku podršku USAID/Sida Projekta unapređenja lokalnog razvoja (USAID/Sida GOLD projekt), a Saša Kotlica iz USAID-a je kazala da je glavni cilj tog projekta snažna podrška lokalnim zajednicama u ekonomskom razvoju, te privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta.

Vrijednost projekta je 380.000 KM, a u realizaciji i obučavanju učestvovale su domaće snage.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.