Izvor: Klix | Utorak, 26.07.2016.| 10:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Raiffeisen Zentralbank prodaje dionice u Uniqa osiguranju

(Foto: wrangler/shutterstock.com)
Austrijska Raiffeisen Zentralbank prodaće većinu svojih dionica u osiguravatelju Uniqa, saopćeno je u ponedjeljak, 25. jula, krećući se ka jačanju svojih kapitalnih rezervi, dok istovremeno razmatra spajanje sa svojom jedinicom Raiffeisen Bank International (RBI) iz istog razloga.

Raiffeisen Zentralbank (RZB) je saopćila da je u naprednim pregovorima o prodaji dijela svog 17,6% udjela u Uniqa Versicherungsverein Privatstiftung, kojim upravlja odbor koji se sastoji od Uniqinih rukovodioca.

RZB će zadržati udio od oko 8,6% u Uniqi, navele su dvije kompanije u odvojenim izjavama. Prema zaključnoj cijeni dionice u ponedjeljak, 25. jula, koja je iznosila 5,65 EUR udio koji RZB planira da proda vrijedan je 307,9 mil EUR.

- Namjeravana transakcija je dio mjera koje su trenutno pod evaluacijom RZB-a kako bismo pojednostavili korporativne strukture i prilagodili grupu za povećanje regulatornih kapitalnih zahtjeva - saopćio je RZB, referirajući se na predloženo spajanje sa svojom jedinicom Raiffeisen Bank International.

Prodajom udjela u Uniqi ojačat će RZB-ov koeficijent Tier 1 (CET 1), a što je mjera finansijske snage, za oko 60 baznih poena, navodi se, iako su se obje strane saglasile da će otkupnu cijenu držati u tajnosti.

Reuters podsjeća da je RZB imao CET 1 omjer od 10,3% na kraju 2015. godine, znatno ispod RBI-jevog od 11,5%. Iako je pojednostavljenje strukture grupe cilj potencijalnog spajanja, povećanje kapitalnog tampona RZB-a se vidi kao glavni cilj.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.