NavMenu

Održan sastanak prerađivača aluminija i Vlade FBiH: Dogovoreno zajedničko rješavanje problema u proizvodnji i preradi aluminija

Izvor: Fena Srijeda, 23.01.2008. 10:30
Komentari
Podeli

Premijer Federacije BiH Nedžad Branković s dopremijerima Vjekoslavom Bevandom i Gavrilom Grahovcem i federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Vahidom Hećom sastao se jučer (22.01.2008.) u Sarajevu s domaćim proizvođačima i prerađivačima aluminija: Aluminij d.d. Mostar, Feal i Presal iz Širokog Brijega, Kapis iz Tomislav-Grada, Alloy iz Jajca i Alpro iz Vlasenice.

Sastanku, sazvanom na inicijativu Privredne komore FBiH, prisustvovali su predsjednik i potpredsjednik Komore Avdo Rapa i Jago Lasić.

Stanje i problemi u ovoj oblasti, prema ocjeni proizvođača i prerađivača aluminija, zahtijevaju zajednički angažman s Vladom FBiH u njihovom rješavanju. Tim prije jer je riječ, kako je rekao premijer Branković, o jednoj od najvažnijih industrijskih grana za brži ukupan razvoj Federacije BiH. Od posebnog je značaja činjenica da se radi o najvećim izvoznicima u Federaciji BiH.

Ocijenjeno je potrebnim da aktivnosti u rješavanju ovih problema treba voditi u dva pravca. Jedan je inicijativa prema Vijeću ministara BiH, odnosno nadležnim državnim organima u pogledu carinskih olakšica na uvoz sirovina potrebnih za domaću proizvodnju.

Drugi dio se tiče realizacije zaključaka Vlade FBiH o snadbijevanju tarifnih kupaca električnom energijom i, na tom osnovu, obavezi proizvođača aluminija da osigura njegove neophodne količine domaćim prerađivačima.

Uz ocjenu da je ovakav zajednički pristup dobar metod u rješavanju problema domaćih proizvođača i prerađivača, dogovoreno je da se sastanci održavaju kvartalno, saopćeno je Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.