Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 25.07.2016.| 10:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Američki trgovinski lanci kupcima dostavljaju hranu dronovima

(Foto: iSam iSmile/shutterstock.com)
Krofne, kafa i sendvič s piletinom dio su proizvoda koji su prvi put u Sjedinjenim Državama dostavljeni na kućnu adresu pomoću civilnih bespilotnih letjelica, nakon odobrenja uprave za vazduhoplovstvo.

Dostava koju je za trgovački lanac 7-Eleven obavio dron kompanije Flirtey dogodila se u Rinu u saveznoj američkoj državi Nevada. Pošiljka, u kojoj mogu biti hladni i topli proizvodi, bila je namjenjena jednoj porodici.

- Presretni smo što 7-Eleven, najveći trgovački lanac na svijetu, uvodi nove tehnologije i sarađuje s nama u kompaniji Flirtey kako bi dostava bespilotnim letjelicama postala stvarnost za kupce širom svijeta - rekao je Met Svini, glavni direktor razvojne kompanije.

- Ovo je prvi put da jedan distributer sarađuje s kompanijom za dostavu pomoću bespilotnih letjelica na prevozu prehrambenih proizvoda od trgovine do kućnog praga - dodao je on.

Na dostavi dronovima rade i drugi trgovci poput velike kompanije za internet prodaju Amazona, prenose regionalni mediji.

Flirtey radi i na konstruiranju dronova koji će dopremati pomoćnu opremu u okviru humanitarnih operacija.

Američka savezna agencija za vazduhoplovstvo (FAA) izmijenila je ove godine svoje propise kako bi omogućila korišćenje bespilotnih letjelica u poslovnu svrhu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.