NavMenu

BH Pošta, Pošte Srpske i HP Mostar od 1. oktobra u zajedničkom projektu brze pošte u BiH

Izvor: Indikator Ponedjeljak, 25.07.2016. 08:26
Komentari
Podeli
(Foto: Photographee.eu/shutterstock.com)
Brzu poštu na razini BiH smo zajednički pokrenuli sa našim partnerima – BH Poštom i Srpskim Poštama. Projekt je zamišljen vrlo ambiciozno jer nam je želja uvezati sve gradove u BiH s logističnim uslugama brzog prijenosa paketa i dokumenata u roku od 24 sata. Projekt već razrađujemo, a u punom opsegu krećemo 1. listopada ove godine. Vjerujem kako rezultate možemo očekivamo već u prvoj polovici 2017. Drugi projekt na kojem intenzivno radimo je veb šop. Ideja je da u prvoj fazi omogućimo našim korisnicima kupovinu filatelističkih materijala, markice, i proizvoda koje nudimo u poštanskim uredima preko interneta. Ovime idemo u korak sa suvremenim projektima kakve rade pošte u svijetu, najavio je za radijski program Mostarska panorama direktor Hrvatske pošte Mostar Mate Rupčić, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Hrvatska pošta Mostar će ove godine prvi puta od razdvajanja pošte i telekoma 2003. imati pozitivan poslovni rezultat,

- Zatekli smo 13 godina kontinuiteta negativnog poslovnog rezultata od osnovne djelatnosti. Nakon razdvajanja 8 godina živjeli smo od financijske pomoći HT-a, sukladno dogovoru o razdvajanju. Prelomna godina za Hrvatsku poštu je bila 2010. kada ostajemo bez pomoći HT, i kada počinje naše sučeljavanje sa stvarnošću i tržištem. Podvlačenjem crte s krajem 2015. zatekli smo oko 6 mil KM kumuliranih gubitaka iz prethodnih razdoblja. Zahvaljujući izuzetnom naporu svih zaposlenika u tekućoj godini prvi strateški cilj, odnosno pozitivno poslovanje ostvarili smo već nakon prvog polugodišta 2016. Vjerujem da ćemo do kraja godine ustrajati te da ćemo po prvi puta od razdvajanja na kraju godine imati pozitivan poslovni rezultat - izjavio je Rupčić koji je dužnost direktora HP-a preuzeo prošle godine.


Rpučić napominje da je na tržištu poštanskih usluga trend pada imaju obične pismovne pošiljke, dok paketske usluge bilježe značajan rast na nivou BiH.

- Priliku na tržištu vidimo u segmentu logističkih-kurirskih usluga, jer smatramo da tri javna operatera imaju što ponuditi. Ova tri operatera imaju skupa oko 5.250 zaposlenika - BH Pošta 2.314, Srpske Pošte 2.249, i HP Mostar 687, dok ostali sudionici na tržištu kurirskih usluga, 12 poduzeća, skupa imaju oko 600 zaposlenika. Pa sami zaključite omjere i važnost, odnosno prilike koje zajednički možemo realizirati. I na tome radimo - istakao je Rupčić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.