Izvor: Tanjug | Petak, 22.07.2016.| 10:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tesla najavljuje električne autobuse i kamione na drumovima

Tesla Motors planira da napravi električni kamion i gradski autobus i da pokrene sistem djeljenja vožnje u samoupravljajućim automobilima, najavio je osnivač te kompanije Ilon Mask.

- Pored vozila za ličnu upotrebu, postoje još dvije vrste potrebnih električnih vozila: kamioni-šleperi i vozila za gradski prevoz velikog broja putnika - napisao je Mask, dodavši da su obje vrste vozila "u ranim fazama razvoja u Tesli i trebalo bi da budu spremna za otkrivanje iduće godine".

Mask je reaktivirao svoju ambiciju da sva Tesla vozila potpuno osposobi za autonomnu vožnju, bez potrebe učešća ljudi u upravljanju vozilom.

Nakon što regulatori odobre tu tehnologiju, dodao je, postojaće mogućnosti da vlasnik svoj automobil doda floti Tesla automobila za djeljenje vožnje samo pritiskom dugmeta na Tesla aplikaciji na telefonu, tako da će vozilo zarađivati za njega dok je na poslu ili na odmoru.

Tesla Motors je lansirao svoj prvi električni automobil 2008. godine pod nazivom Roudster, koji je imao ograničenu distribuciju, a zatim je 2012. izbacio Model S, koji je naišao na dobar odziv na globalnom nivou među imućnim kupcima koji su spremni da plate oko 70.000 USD ili više.

Dobit ostvarena od tih modela omogućila je kompaniji da krene s planovima za proizvodnju cjenovno pristupačnijeg Modela 3, koji je otprilike upola jeftiniji od Modela S, i za koji je kompanija već dobila više od 300.000 narudžbina u pretprodaji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.