NavMenu

COSME obezbjeđuje 2,3 mlrd EUR za MSP - Podršku u apliciranju pružiće konzorcijumi u Sarajevu i Banjaluci

Izvor: Capital Četvrtak, 21.07.2016. 13:40
Komentari
Podeli
(Foto: Per Bengtsson/shutterstock.com)
Učešće preduzeća iz BiH u evropskom programu COSME trebalo bi da im obezbijedi veću konkurentnost i nove izvore finansiranja, što je jako važno za razvoj privrede, budući da je manjak novca za investicije jedan od glavnih problema.

Početkom juna ove godine BiH potpisala je sporazum o učešću u Programu za konkurentnost preduzeća – COSME, koji je namjenjen razvoju malih i srednjih preduzeća (MSP) sa ukupnim budžetom od 2,3 mlrd EUR za period od 2014. do 2020. godine.

Mnogobrojne mjere programa usmjerene su direktno prema malim i srednjim preduzećima u EU i pridruženim zemljama EU, koja omogućavaju posebne finansijske instrumente, informacije, savjete i alate za pomoć koja posluju na tržištu EU.

COSME uključuje i unaprjeđenja postojećih usluga podrške MSP-ima i uslova u kojima ona posluju. Posredstvom ovog programa preduzeća mogu dobiti do 150.000 EUR, dok će se pomoću finansijskih posrednika investirati pretežno u fazi rasta i ekspanzije MSP. To bi trebalo da pomogne da između 360 i 530 preduzeća dobije vlasnička ulaganja sa ukupnim iznosom investicija od 2,6 do 4 mlrd EUR.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kaže da će se ostvarivanjem opštih ciljeva Programa postići unaprjeđenje pristupa novcu za MSP.

– Program će doprinjeti i unaprjeđenje preduzeća tržištima EU, poboljšanju okvirnih uslova za konkurentnost i održivost preduzeća, a posebno MSP u sektoru turizma u promovisanju preduzetništva i privredne kulture – navodi Šarović.

(Foto: isak55/shutterstock.com)
Ističe da će glavni korisnici COSME imati olakšan pristup fondovima za razvoj, konsolidaciju i rast njihovih preduzeća, kao i građani koji žele pokrenuti svoj biznis i koji su suočeni sa poteškoćama u procesu uspostavljanja vlastitog poslovanja kao što su mladi i žene.

– Pristupom BiH Programu COSME naši preduzetnici se stavljaju u isti položaj sa preduzetnicima iz zemalja EU, otvaraju se mogućnosti za povezivanje preduzetnika putem Evropske preduzetničke mreže (EEN), te direktan pristup apliciranju za sredstva iz Programa – kaže Šarović.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH obezbijedilo je za 2016. i 2017. godinu kotizaciju BiH za učešće u programu u iznosu od 330.000 EUR na godišnjem nivou. Podršku privrednicima prilikom apliciranja za projekte pružiće konzorcijumi u Sarajevu i u Banjaluci.


- Sredstva iz programa COSME namjenjena su za provođenje aktivnosti osnivanja novih MSP, kao i jačanje konkurentnosti i rast postojećih MSP, prevenstveno onih okrenutih inovacijama i internacionalizaciji poslovanja. Ove aktivnosti omogućiće pristup novim tržištima, pronalaženje poslovnih partnera, nove prilike za izvoz, transfer tehnologija, kao i pristup drugim mehanizmima podrške koji su objedinjeni u okviru Evropske mreže preduzetništva čiji je član i konzorcijum iz RS koji predvodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća – ističe Marinko Đukić, direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS.

Ratifikacija sporazuma

Direktor Agencije Marinko Đukić ističe da će, čim Sporazum o učešću BiH u COSME programu postane operativan, privrednici moći da koriste bespovratna sredstva iz ovog EU programa.

– Nakon što je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u Briselu svečano potpisao Sporazum, ostala je još jedna procedura, a to je ratifikacija sporazuma u Savjetu ministara BiH, Predsjedništvu BiH i Parlamentu BiH – navodi Đukić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.