Izvor: eKapija | Četvrtak, 21.07.2016.| 10:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Cijena limuna u BiH dostigla maksimum

(Foto: I.Vukša)
Cijena limuna u BiH dosegla je svoj maksimum i košta i do 6 KM, što je izrevoltiralo građane koji kažu da je akcijska cijena svinjetine bez kostiju jeftinija.

Kilogram limuna pri uvozu u BiH malo je viša od 1 KM, svjedoče podaci iz Uprave za indirektno oporezivanje, tako da nema osnove da to voće bude tako skupo.

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, potvrdio je za Nezavisne novine da je tijekom prvih šest mjeseci 2016. godine u BiH ukupno uvezeno 4.751.817 kg limuna, ukupne vrijednosti 6.075.027 KM. Prethodne godine u istom periodu uvezeno je pola milijuna više, a plaćeno 560.000 KM manje.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača kažu da su upućeni u činjenicu da su cijene limuna dosta visoke jer je u glavnim zemljama izvoznicama rod ove voćke podbacio.

- To direktno utiče kako na kvalitetu i dostupnost, tako i na cijenu, jer potražnja ostaje ista - naglašava Dragovan Petrović, glavni tajnik Udruženja za zaštitu potrošača Banjaluke.

Petrović dodaje da naši potrošači, zbog skromnog budžeta, ovakve namirnice sve češće kupuju na komad, a ne na kilograme, prenosi Manager.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.