Izvor: Tanjug | Četvrtak, 21.07.2016.| 09:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

SAD odobrile kompaniji InBev da preuzime SABMiller - Stvara se svjetski pivski gigant

(Foto: Brent Hofacker/shutterstock.com)
Američke antimonopolske vlasti odobrile su belgijsko-brazilskom pivskom gigantu, kompaniji AB InBev, 108 mlrd USD vrijedno preuzimanje rivalske pivare SABMiller, uz određena ograničenja koja se odnose na njihovo poslovanje u SAD-u.

Uslovi pod kojima je odobrena ova akvizicija podrazumjevaju već planiranu prodaju 58% udjela SABMillera u proizvođaču točenog piva MilerCoors u SAD-u pivari Molson Coors. AB InBev takođe mora da proda prava pivskog brenda Miller širom svijeta, saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

- Ovaj pravni lijek koji smo obezbjedili pomoći će da se očuva i unaprijedi tržišna konkurentnost više milijardi dolara vrijedne američke industrije piva - rekla je Sonja Fafenrot, pomoćnica državnog tužioca u odjeljenju Ministarstva pravde za zaštitu tržišne konkurencije.

AB InBev i MillerCoors imaju oko 70% udjela u prodaji piva u SAD-u, a na nekim tržištima njihovo tržišno učešće iznosi čak i preko 90%.

Odobrenje u SAD-u uslijedilo je nakon što su antimonopolski regulatori Evropske unije dali "zeleno svjetlo" za ovu akviziciju pod uslovom da AB InBev proda većinu SabMilerovog evropskog poslovanja.

AB InBev - koji proizvodi marke piva Budweiser, Corona i Stella Artois, dogovorio je prošlog novembra kupovinu SABMillera koji je, između ostalog, vlasnik pivskih brendova Fosters, Grolchs i Peroni.

Očekuje se da će ovaj sporazum poboljšati perspektive AB InBeva na tržištima u razvoju u Africi i Kini, gdje SABMillerovo mješovito preduzeće proizvodi pivo Snow - koje je po obimu najprodavanija pivska marka u svijetu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.