NavMenu

Okončan stečaj u trebinjskom Novotexu

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 20.07.2016. 14:08
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Okružni privredni sud u Trebinju stavio je tačku na stečaj u trebinjskom tekstilnom preduzeću Novotex, ali će u njegovim pogonima biti nastavljena proizvodnja zahvaljujući ugovoru o zakupu sa preduzećem Trend-Tex.

Stečaj u Novotexu otvoren je 17. februara 2011. godine na zahtjev Poreske uprave RS. Situacija se raščistila nakon što je početkom ove godine cjelokupnu imovinu preduzeća kupila Vlada RS. Novi pogon, pokretnu imovinu i zemljište Vlada je platila 3,16 mil KM, što je 60 odsto procijenjene vrijednosti imovine Novotexa.

- Nakon unovčenja cjelokupne imovine stečajnog dužnika održano je ročište za glavnu diobu. Prema izvještaju, ukupan priliv sredstava u toku stečajnog postupka iznosio je 4,53 mil KM. Prodajom imovine dobijen je iznos od 3,66 mil KM, prilivom od povrata PDV-a 15.712, od proizvodnje 575.292, od kaucije 50.396, od zakupnina 211.024 i od sudskih taksa 19.123 KM - navedeno je u sudskom rješenju o završetku stečaja u Novotexu.

Za diobu i namirenje povjerilaca izdvojeno je 2,73 mil KM i iz te sume su namireni povjerioci višeg isplatnog reda u iznosu od 1,18 mil KM. Oni su dobili 47 odsto priznatih potraživanja, dok je razlučnim povjeriocima isplaćeno 1,55 mil KM. Kroz stečaj je utrošeno 1,68 mil KM, koliko su iznosili troškovi postupka i ostale obaveze.

Stečajni upravnik Lazo Đurđević obavijestio je sud i povjerioce da parnični postupak na osnovu tužbe firme Tehnomarket iz Trebinja nije okončan i da se ona prijavila kao povjerilac opšteg isplatnog reda. Zbog toga je sud donio odluku da će Novotex biti brisan iz registra privrednih društava tek poslije pravosnažno okončanog parničnog i ostalih postupaka.


Novotex je nekad zapošljavao više od 800 radnika, a u stečaju je završio pod teretom duga koji je iznosio oko 62 mil KM i deset puta premašio procijenjenu vrijednost imovine preduzeća. Proizvodnja u Novotexu trajala je i za vrijeme stečaja, a biće nastavljena zahvaljujući ugovoru koji je Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS potpisalo sa direktorom preduzeća Trend-Tex iz Bileće o zakupu pogona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.