Izvor: Capital | Srijeda, 20.07.2016.| 08:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bez novih taksi za javni RTV sistem

(Foto: Ivana Vuksa)
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u drugom čitanju nije usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom RTV sistemu BiH, kojim je predviđano da RTV taksa ubuduće bude naplaćivana putem računa za električnu energiju. I u prvom i u drugim krugu glasanja protiv Prijedloga zakona bila je većina poslanika iz Republike Srpske.

Prije glasanja o Prijedlogu zakona nije usvojen amandman šefa Kluba poslanika SNSD-a Staše Košarca prema kojem bi javni RTV servisi ravnopravno dijelili sredstva od prikupljene RTV takse, odnosno po 33,3%, te da neto sredstva od marketinških oglasa budu isključivo pravo RTV servisa koji ih ostvare.

Košarac je u poslaničkoj raspravi najavio da Klub SNSD-a neće glasati za Prijedlog zakona ukoliko ne bude usvojen njegov amandman.

Prema dosadašnjem modelu raspodjele RTV takse, BHRT-u pripada 50%, a entitetskim emiterima po 25% prikupljenih sredstava.

Komisija za saobraćaj i komunikacije predstavničkog doma bila je predložila amandman kojim se određuje da se sredstva prikupljena od RTV takse dijele tako da BHRT-u pripadne 40%, a RTRS-u i FTV-u po 30%, što je u skladu sa usaglašenim stavom Upravnog odbora Javnog RTV sistema.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.