NavMenu

Prodaja novih auta doživljava bum - Prekinuta višegodišnja kriza na tržištu

Izvor: Glas Srpske Utorak, 19.07.2016. 10:54
Komentari
Podeli
(Foto: Kichigin/shutterstock.com)
Prodaja novih automobila doživjela je bum u prvoj polovini ove godine, što dilerima daje nadu da će konačno biti prekinut višegodišnji pad.

U prvih pet mjeseci ove godine, prema podacima specijalizovanog sajta Proauto, prodato je 2.906 automobila ili 13,78% više u odnosu na isti period lani. Statistika pokazuje da je krizu koja je drmala automobilsko tržište od 2008. godine zamijenio rast prodaje gotovo svih brendova. Prodaja se na mjesečnom nivou kretala od 448 u januaru do rekordna 702 nova automobila koja su kupci pazarili tokom marta.

Automobilsko tržište dobilo je i novog lidera, s obzirom na to da je Volkswagen poslije dugo vremena sa liderske pozicije potisnuo svoj ogranak Škodu. Dileri automobila sa znakom Volkswagena su u prvih pet mjeseci prodali 511, a Škoda je pala na drugo mjesto sa 495 prodatih četvorotočkaša. Veliki skok napravio je Opel, koji se probio na treće mjesto sa 357 prodatih automobila. Hyundai je pretekao Reno na četvrtom mjestu liste najprodavanijih automobila, a među prvih deset su i Dacia, Citroen, Toyota, Peugeot i Audi. Najprodavaniji modeli automobila bili su golf 7 i octavia A7.


Menadžer prodaje Škoda automobila za BiH Vedad Terzić ističe da ohrabruju podaci o rastu prodaje na tržištu novih automobila, na kojem češki brend ima jednu od dominantnih uloga.

- Kupci se stalno vraćaju modelima češkog proizvođača zbog vrhunskih karakteristika, a to se posebno odnosi na octaviu A7. To je model koji kupcima nudi mnogo, a oni to prepoznaju i stalno mu se vraćaju - kazao je Terzić.

Polovnjaci

Oživljavanje tržišta novih automobila prati pad prodaje uvezenih polovnjaka. U maju je prodato 648 novih i 4.706 polovnih automobila.

Broj prodatih novih automobila (pet mjeseci)

2016. 2.906

2015. 2.554


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.