Izvor: Dnevni avaz | Ponedjeljak, 21.01.2008.| 09:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kemal Čaušević: Spremni smo za nižu stopu PDV-a!

Milorad Dodik, premijer Republike Srpske, u subotu (19.01.2008.) u Banjoj Luci izjavio je da je Vlada ovog entiteta spremna za razgovor o smanjenju jedinstvene stope PDV-a sa 17 na 15 % ako za to postoji spremnost na nivou BiH.

Dodik je spomenuo da je, dok se to ne dogodi, manji bh. entitet izdvojio dodatnih 28 miliona KM za socijalni sektor te da je realno očekivati da, ako dogovor o izmjeni stopa PDV-a bude postignut, primjena novih stopa počne od 01. januara 2009. godine.

Kako kaže Kemal Čaušević, direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, ova institucija može uspješno implementirati i dvije stope PDV-a, ako do toga dođe.

"Dodikova izjava o datumu izmjena stopa PDV-a veoma je mudra, jer budžeti za ovu godini već su usvojeni i bilo bi teško sada u rebalansima ukalkulisati manje prihode. Tako je 01. januar 2009., u slučaju promjene stope PDV-a, realan termin. Bilo bi dobro, ako bude izmijenjen Zakon o PDV-u, da on bude usvojen do prve polovine ove godine kako bismo mi u svojim sistemima mogli napraviti dodatne pripreme i zaposliti još inspektora" navodi Čaušević.

Naglašava da je UIOBiH državnom premijeru Nikoli Špiriću dostavila kompletnu kalkulaciju o uvođenju niže reducirane stope PDV-a. "Direktive EU predviđaju da mogu postojati dvije stope PDV-a. Niža stopa ne može biti ispod 5 %, a ni iznad 15 %. Niže stope obično se upotrebljavaju za prehrambene proizvode, lijekove i štampu. Viša stopa trebala bi iznositi od 15 do 25 %. Naravno, sve zavisi od toga šta entitetske vlade hoće. Mi nismo pobornici nulte stope PDV-a, ali jesmo niže, koja ne može biti ispod 5 %" tvrdi Čaušević.

Federalni premijer Nedžad Branković, međutim, smatra da je prioritet formiranje fiskalnog vijeća, nakon čega bi se mogli voditi ozbiljniji razgovori o stopama PDV-a. "Bez fiskalnog vijeća, otvaranje priča o indirektnim porezima može značiti sve drugo osim istinske reforme. Što se tiče 28 miliona KM koje će RS izdvojiti za ublažavanje posljedica poskupljenja, u FBiH je oko 200 miliona KM konsolidovano za socijalne potrebe građana, a taj dio izdvajanja u nadležnosti je kantona. Uostalom, dio socijalnog paketa u FBiH je znatno povećanje penzija u ovoj godini i bruto satnice rada" kazao je Branković.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.