Izvor: Fena | Subota, 19.01.2008.| 12:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

TK: Usvojen finansijski plan i program rada Kantonalne agencije za privatizaciju

(Foto: b)

Vlada Tuzlanskog kantona jučer (18.01.2008.) je usvojila Program rada i Finansijski plan Kantonalne agencije za privatizaciju za 2008. godinu.

Očekuje se da će limitirajući uvjeti za privatizaciju u 2008. godini biti manje izraženi i da je realno očekivanje da će doći do ubrzanja procesa privatizacije.

To se prvenstveno odnosi na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privatizaciji preduzeća koji će omogućiti restrukturiranje preduzeća podjelom na tehnoekonomske cjeline i tenderska prodaja cjelina mogućnost da Vlada FBiH sporazumno riješi vlasničku strukturu kapitala preduzeća u svrhu privatizacije i dokapitalizacije, prodaju državnog kapitala prodajom državnih dionica putem berze, zakonsku mogućnost da Kantonalna agencija određuje metod privatizacije preduzeća iz svoje nadležnosti.

Imajući u vidu takva očekivanja kantonalna Agencija za privatizaciju uradila je Program rada za ovu godinu. Trenutno u Tuzlanskom kantonu nije privatizirano 325.107 735,00 KM državnog kapitala u 31 preduzeću, od čega je 320.792.740,00 KM državnog kapitala u 10 velikih preduzeća.

Prema usvojenom Finansijskom planu prihodi Kantonalne agencije za privatizaciju u 2008. godinu iznosit će 4.072 000,00 KM i to od privatizacije 4.056.000 KM i prihodi od sopstvene djelatnosti 16.000,00 KM.

Vlada Kantona jučer je dala saglasnost na Sporazum o raskidu Sporazuma kojim je 15. januara 2004. nadležnost za privatizaciju jednog broja privrednih društava s Agencije za privatizaciju Tuzlanskog kantona prenesena na Agenciju za privatizaciju u Federaciji BiH.

Kako federalna Agencija za privatizaciju u međuvremenu nije našla strateške partnere za ova privredna društva raskidom Sporazuma privatizacija privrednih društava, odnosno neprivatizovanih dijelova TTU Tuzla, Aide Tuzla, Fabrike sode Lukavac i KHK Lukavac bit će vraćena u nadležnost Agencije za privatizaciju Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona, u funkciji Skupštine JP RTVTK, jučer je prihvatila Odluku Nadzornog odbora ovog preduzeća da JP RTVTK ostaje javni emiter sa 100 posto državnim kapitalom.

Ova odluka upućena je Skupštini Tuzlanskog kantona na izjašnjavanje. Ukoliko i Skupština Tuzlanskog kantona prihvati ovakvu odluku ona će biti upućena Vladi Federacije BiH na izjašnjavanje.

Naime, izmijenjenim Zakonom o privatizaciji preduzeća predviđeno je da odluku o izuzimanju iz privatizacije vrijednosti državnog kapitala do 30 posto donosi Vlada Federacije BiH, a o iznosu više od 30 posto Parlament Federacije na prijedlog federalne Vlade.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE