Izvor: Indikator | Nedjelja, 17.07.2016.| 17:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Voda Ella uskoro u EU i Kini - Teloptic grupacija dobila koncesiju za izvoriše Vilenac

(Foto: Mawardi Bahar/shutterstock.com)
Teloptic grupacija i Vlada KS potpisali su ugovor o koncesiji za eksploataciju pitke podzemne vode sa izvorišta Vilenac na lokalitetu Blažuj u općini Ilidža.

Riječ je o izvorištu koje je locirano u podnožju planine Igman, a potpisivanju ugovora o koncesiji su prethodila dugogodišnja istraživanja vezana za prostor, kvalitet i kvantitet vode. Prvi zahtjev za dodjelu koncesije je podnesen 2010. godine ali je ugovor potpisan tek 6 godina kasnije.

Voda sa izvorišta Vilenac će se koristiti za proizvodnju prirodne izvorske vode Ella koja je već priznata od potrošača na BiH tržištu, koristit će se za proizvodnju ledenih čajeva Ella, Sinalco osvježavajućih bezalkoholnih pića, Bona voćnih sokova i nektara kao i Frupi voćnih sirupa.

Pored namjene za flaširanje i proizvodnju sokova, voda će se koristiti i za tehnološke potrebe sarajevske mljekare Milkos.

Potpisivanjem ugovora o koncesiji ostvaren je i zadnji preduslov da se prirodna izvorska voda Ella prizna od Agencije za sigurnost hrane BiH što je dalje preduslov da se prizna u zemljama članicama EU. Samim tim za očekivati je da će se veoma brzo voda Ella naći na tržištu EU i Kine.

Teloptic grupacija je domaća kompanija sa više od 500 zaposlenih i 100% u domaćem vlasništvu u sklopu koje posluje sarajevska mljekara Milkos koja će potpisivanjem ugovora o koncesiji stvoriti preduslove za dodatno širenje i zapošljavanje.

Inače ugovor o koncesiji je potpisan na period od 30 godina sa pravom zahvata od 10l/s.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.