NavMenu

U Bugojnu najavljene višemilionske investicije u 2016. - Prevent BH do kraja godine počinje gradnju nove fabrike

Izvor: eKapija Nedjelja, 17.07.2016. 17:27
Komentari
Podeli
BugojnoBugojno
Bugojno bi moglo da doživi novi privredni zamah u ovoj godini. Kako je najavio načelnik Opštine Hasan Ajkunić, više domaćih i stranih kompanija planiraju da uloži milione maraka do kraja 2016, a posao bi trebalo da dobije i do 600 ljudi. Prema njegovim riječima, jedan od najvećih investitora na području opštine Bugojno je kompanija Prevent BH, koja trenutno traži lokaciju za izgradnju nove fabrike.

- Osim što planiraju da zaposle ukupno 300 radnika u sadašnjim zakupljenim pogonima, Prevent želi da gradi potpuno novu fabriku u našoj opštini. Kompanija sada traži zemljište, a očekujemo da će gradnja početi do kraja ove godine - navodi Ajkunić za portal eKapija.com

U bugojanskim pogonima, kompanija Prevent BH prerađuje kožu i tekstil i proizvodi presvlake za automobile, kao i obuću. Ove godine u Bugojnu su kupili firme Deljković i Serena i tako ušli u sektor proizvodnje obuće.

Ajkunić navodi i da turska kompanija koja je nedavno otvorila fabriku za proizvodnju deka u Bugojnu, planira da proširi kapacitete i zaposli ukupno 100 radnika.

U narednih mjesec dana slijedi otvaranje fabrike za proizvodnju flaširane vode.

- Fabrika bi proizvodila do 2 litra vode u sekundi. Radilo bi se u tri smjene, a domaći investitor planira za zaposli 30 radnika - kaže Ajkunić.

Više posla i za poljoprivrednike

Firma Heko koja već dugo posluje na području opštine Bugojno, ove godine planira da poveća proizvodnju jagodičastog voća na 40 hektara i zaposli još 60 radnika.

Inače, ova opština bi mogla biti motor razvoja poljoprivredne proizvodnje u BiH. Oko 200 hektara zemlje je pod zasadima maline koja ide za izvoz, dok ukupno zasijane površine zauzimaju 400 hektara. Prema riječima Ajkunića, četiri velike hladnjače na području opštine imaju godišnji otkup poljoprivrednih proizvoda vrijedan od 20 do 25 mil KM. Jedna od tih hladnjača biće proširena u ovoj godini.

Organsku proizvodnju povrća u Bugojnu kao partneri su započeli Esof iz Donjeg Vakufa i Sphere, investitor iz Saudijske Arabije. U proizvodnji paprika, paradajza i krastavaca zaposleno je 60 radnika, a njihov broj će se uskoro povećati.

- Ove firme planiraju da prošire plasteničku proizvodnju na 18 hektara. Započeli su B i C fazu u proizvodnji, kroz koje planiraju da zaposle ukupno 300 radnika - kaže načelnik opštine Bugojno.

Ozbiljne investicije već se realizuju u turizmu. Katarski investitor je počeo izgradnju sportsko-turističkog kompleksa na Rostovu vrijednog 10 mil EUR, a samo u prvoj fazi posao dobija 50 radnika.


Hasan AjkunićHasan Ajkunić
- U prvoj fazi se gradi hotel sa dvoranskim sadržajima do 1.800 sjedišta, te pratećim kao što su bazeni, restorani. Otvaranje tog dijela očekujemo krajem ove godine, što će povećati broj turista u našoj opštini tokom svih godišnjih doba - ističe načelnik Bugojna.

Dodaje da se vode i pregovori sa jednom španskom kompanijom, koja bi u Bugojnu proizvodila kolektore za prečišćavanje otpadnih voda.

- Velika je vjerovatnoća da će taj investitor ulagati u našu opštinu. Sljedeće sedmice imamo ponovo sastanak i nadam se da ćemo imati pozitivne informacije.

Umjesto kasarne novi sadržaji

Opština Bugojno je nedavno dobila na korišćenje nekadašnju kasarnu na period od 10 godina, gdje planira ozbiljne višemilionske investicije. Riječ je o 80 hektara zemljišta, za koje već postoji interesovanje.

- Na toj površini planiramo razne sadržaje kao što su stambena naselja, poslovni objekti, zabavni park i odmarališta, a jedan dio je namijenjen i za poljoprivrednu proizvodnju. Već imamo pozitivne reakcije pojedinih domaćih i stranih investitora - kaže Ajkunić.

Načelnik Opštine Bugojno ističe da je plan zaposliti između 500 i 600 građana sa Biroa za zapošljavanje do kraja ove godine. Kaže da je samo u posljednja dva mjeseca zaposleno 100 ljudi.

Vedrana Džudža




Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Hrvatska kompanija kupila banjalučki Sim impex - Nova akvizicija jača poziciju na tržištu autodijelova

Hrvatska CIAK Grupa kupila je jednog od najvećih distributera auto dijelova u BiH, firmu SIM Impex Banjaluka, čime je postala lider na domaćem tržištu u ovoj oblasti prenosi BiznisInfo.ba. Ugovor, koji je potpisan 16. aprila, uključuje preuzimanje dviju kompanija, Stahlgruber trgovina Ljubljana i SIM Impex Banjaluka, koje su članice LKQ Europe. SIM Impex iz Banjaluke se pozicionirao među lidere u distribuciji rezervnih dijelova, opreme

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.