NavMenu

Vijeće ministara BiH usvojilo Okvirnu strategiju saobraćaja do 2030. - Za nove puteve 130 mil EUR

Izvor: Capital Četvrtak, 14.07.2016. 15:48
Komentari
Podeli
Ministar transporta i komunikacija u BiH Ismir Jusko izjavio je danas, 14. jula, u Sarajevu da je Savjet ministara usvojio Okvirnu strategiju transporta u BiH za period 2016-2030. godina, čime su stvoreni uslovi za pristup BiH inicijalnim sredstvima u iznosu od 130 mil EUR.

Prema njegovim riječima, na ovaj način ispunjen je zahtjev Evropske komisije sa posljednjeg samita u Parizu da ova strategija bude donesena do 15. jula, inače bi BiH izgubila mogućnost apliciranja za bilo kakav projekat u narednih 365 dana.

Jusko je posebno zahvalio entitetskim resornim ministrima i ministru u Vladi Brčko distrikta na aktivnom učešću u donošenju transportne strategije u BiH.

- Prihvatili smo sve sugestije koje su došle sa bilo koje strane, tako da su sve strategije u BiH ukomponovane u jednu, što nam omogućava da apliciramo za buduće projekte u oblasti transporta - naveo je Jusko.


Prema njegovim riječima, ova sredstva su od sutra operativna, a u fokusu će biti izgradnja mostova na rijeci Savi kod Svilaja i Gradiške, kao i realizacija projekata Zenica Sjever, Luka Brčko, Mostar Jug i dio dionice autoputa Banjaluka-Doboj.

Jusko je naglasio da će ovim putem doći do zapošljavanja u cijeloj BiH od 1.500 do 2.000 radnika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Derventa umjesto Prnjavora - Njemački div pokreće proizvodnju početkom naredne godine, u planu zapošljavanje do 1.000 ljudi

Njemačka kompanija Mubea, jedan od svjetskih lidera u proizvodnji komponenti za automobilsku industriju, priprema pokretanje proizvodnje u Bosni i Hercegovini, tačnije u Derventi. Ovu informaciju je ekskluzivno za BiznisInfo.ba potvrdio Christian Carius, direktor korporativnog razvoja i poslova s vladom u ovom njemačkom gigantu. Podsjećanja radi, riječ o je kompaniji za koju se ranije govorilo da će otvoriti proizvodni pogon u Prnjavoru.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.