NavMenu

Usvojene izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću FBiH

Izvor: N1 Četvrtak, 14.07.2016. 09:34
Komentari
Podeli
(Foto: Fer Gregory/shutterstock.com)
Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u srijedu, 13. jula, usvojene su izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, koje je predložila Vlada FBiH.

Poslanici klubova SDA i SBB-a iskazali su podršku zakonu navodeći da je ovo rezultat regulisanja ove oblasti - igara na sreću, u kojoj će primjenom zakona svi priređivači biti dovedeni u istu poziciju.

Klub Koalicije predvođene HDZ-om bio je stava da zakon nije provodiv smatrajući da će prihodi pasti za 20%, te da će se ugasiti svi privatni priređivači igara na sreću, a da će opstati Lutrija BiH.

Iz opozicionih klubova poslanici su izrazili razočarenje predloženim izmjenama i dopunama, tvrdeći da se time vrše izmjene drugih zakona, prije svega Zakona o porezu na dohodak što načelo lex specialis ne dopušta.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić ranije je poslanicima obrazložio da su izmjene i dopune izvršene u četiri grupe: tehničke promjene, redefinicija naknada, porezi od dobitaka na sreću i raspodjela prihoda.

U pogledu naknada, koje su iznosile 300 KM paušalne plus 5%, kazao je da su "svi dovedeni u istu poziciju, jer je predloženom izmjenom cifra pet zamijenjena sa 10% po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću i po osnovu dobitaka učesnika igara na sreću".

- Na cijeli iznos uplate i isplate iznimka je jedino dobici u nagradnim igrama gdje je dobitak u stvarima. Tu se oporezuju stvari prema tržnoj vrijednosti dobitka iznad 100 KM - kazao je Novalić.


Do sada su porezi od igara na sreću bili definisani Zakonom o dohotku, a sada je uveden pojam poreza od igara na sreću.

Prihodi više ne pripadaju kantonu, jer su ovim izmjenama definisani kao 'opći prihodi', pri čemu 10% ide općinama za sve slučajeve osim kada nije moguće nominirati mjesto igre, što se odnosi na sms igre i internet.

- To se nominira na mjestu priređivača igre, ali je prihod federalni - kazao je Novalić, dodajući da naknada i dalje pripada federalnom budžetu.

Da bi ove zakonske izmjene mogle stupiti na snagu potrebno je da budu odobrene i u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.